Ola Jeppsson blev landshövding.

Landshövding Rodhe transporterad till Kristianstad.

Vårt avflyttande landshövdingepar.

I dagens konselj har k. m:t transporterat landshövding A. E. Rodhe i Visby till landshövding i Kristianstads län från den 1 okt.
Till hans efterträdare som landshövding i Gotlands län har utnämnts överrevisorn vid statens vattenfallsverk, förre statsrådet Ola Jeppsson, Mörrum.
När landshövding Rodhe alltså i denna vecka lämnar Gotland för att tillträda ett nytt län, har han bakom sig en elvaårig verksamhet på Gotland. Under denna tid har han med energi och framgång på många olika områden gjort en insats, som kommer att lämna bestående, spår i utvecklingen. Hans intresse för olika sidor av länets kommersiella liv har medfört praktiska resultat av ganska stor räckvidd. Särskilt har det gotländska vägväsendet under denna tid genomgått en genomgripande modernisering efter tidens krav, vari landshövdingens personliga arbete och ingripanden har en stor andel. Våra fiskehamnar ha moderniserats och Fårösunds norra gatt har blivit fördjupat, till stor nytta för sjöfarten på norra Gotland. På det sociala området har särskilt hans intresse för sjukvårdens utveckling efter tidens krav burit frukt och Röda korset har under hans och hans makas ledning kunnat glädja sig åt en vacker utvidgning, både då det gäller en utsträckning till länets alla delar och då det gäller verksamhetsprogrammets allsidighet.
I det sociala arbetet har landshövdingskan Gertrud Rodhe varit en drivande kraft inom olika sammanslutningar, där hennes personliga energi räckt till att såväl taga många nya initiativ som också att föra uppslagen till förverkligande. Hennes insats har icke minst skett på hemslöjdens område, där Gotlands hemslöjdsförening med hennes avflyttning gör en förlust, som lär vara svår att ersätta.
Det avflyttande landshövdingeparet kommer sålunda att på Gotland efterlämna frukterna av en samhällsgagnande och välsignelserik verksamhet.
Den nye landshövdingen Ola Jeppsson är lantbrukare från Mör-rum i Blekinge och född den 8 febr. 1887. Han har tillhört andra kammaren sedan år 1921, har tillhört andra lagutskottet och sedan statsutskottet samt har varit andre och sedan något år förste vice talman i andra kammaren. Han tillhörde C. G. Ekmans andra ministär som kommunikationsminister och var också en tid ordförande i det folkfrisinnade partiet, innan detta sammanslogs med det liberala partiet.
I sin hemort har han innehaft många förtroendeuppdrag och han är bland annat sedan år 1933 ordförande i Blekinge läns landsting.
Länet har i hr Ola Jeppsson säkerligen fått en landshövding, som det kommer att ha anledning att vara nöjd med. Hans praktiska erfarenheter från ett län, som erbjuder många jämförelser med vårt, hans förtrogenhet med jordbrukets förhållanden och hans genom mångårig erfarenhet vunna”insikter i vårt offentliga liv torde göra honom väl skickad att träda till ledningen av länets angelägenheter.
I dagens konselj har avsked beviljats icke blott landshövding Nilson i Kristianstad utan även landshövdingarna Munck af Rosenschöld i Jämtlands och Falk i Kalmar län.
De övriga nyutnämnda landshövdingarna äro i Jämtlands län expeditionschef en i kommunikationsdepartementet Torsten Löfgren och Kalmar län landssekreteraren i Stockholm Arvid Lidén.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 26 september 1938
N:r 222

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *