Landsbygden. Burs.

BURS.
Skolfest. Till förmån för skolresa har skolfest hållits här under tre kvällar. Det omfattande programmet inleddes med ett käckt hälsningstal av en flicka från 6:e klassen. Därefter följde en sångavdelning med både en-, två- och trestämmiga solskensvisor. Sångarna utfördes både hurtigt och väl. Att även de allra minsta pyrena kunde sjunga, fick man höra i två små sånglekar, Lillelitt och Törnrosa. Det var därtill ögonfägnad, att se småttingarna graciöst dansa i sin fina kostymering.
Sedan så en flicka berättat om en ”sjangtil kinesisk höna”, en saga, som synbarligen roade publiken, följde trenne dramatiska handlingar. Den första hette ”köpa grisen i säcken” och den andra ”Vad far gör är alltid bäst”. Det var en väldig skara aktörer, som här fick ge prov på konsten att framställa rövare, soldater, sjömän, kungligheter och helt vanligt folk. Jublet nådde kanske sin höjdpunkt, när scenen föreställde ”på väg till marknaden”, där gubbarna kommo dragande med sina mer eller mindre bångstyriga kreatur.
Barnen måste ha erkännande för sitt spel. De rörde sig på ett ledigt och naturligt sätt utan tecken till rampfeber och använde talspråk ur levande livet.
Att det låg mycket intresserat arbete bakom förstår man, och första kvällen framförde kontraktsprosten Kronqvist ett tack till lärarna för deras arbete att glädja och hjälpa barnen.
Valborgsmässoaftonen skulle festen få en extra avslutning med ett majbål.
På grund av blåsten måste den programpunkten strykas, men den förekom i stället på söndagskvällen, då det hurrades för våren och lektes en stund.
Skolresekassan fick nog ett gott tillskott genom festen, eftersom denna var besökt av över 300 personer och kommersen med godsaker var livlig.
Den 10 juni bär det i väg till Stockholm och vi önska lycka på resan.
O. H.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 4 Maj 1938
N:r 101

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *