Idrott och sport.

Inför landskampen i fotboll.
Blekingarna i stan.

Åter står en landskapsmatch i fot-boll mot Blekinge för dörren och vi ha därmed kommit till det största evenemanget för året för den gotländska fotbollspubliken.
Blekingarna äro ju gamla bekanta på Gutavallen — ända sedan 1927, då de fingo sin första seger över gotlänningarna — och sedan har fotbollsutbytet blivit tradition med undantag för några år, då matcher av olika orsaker ej kunnat ordnas. Till årets match ha gästerna revansch att fordra från hemmanederlaget i Karlshamn i fjol, då de spelsugna gotlänningarna fingo en god och rättvis 2—1 seger med sig hem.
Och vad skola vi tro om utsikterna till revansch? Man känner så lite till blekingarnas förmågor och vet inte vad laget går för, men i alla fall fick det stryk av Smålands landskapslag förra söndagen med 4—1 och det visar ju att kvällens motståndare inte äro oövervinneliga. Men å andra sidan kan man diskutera gotlänningarnas spelförmåga. Standarden under våren har inte varit överväldigande hög och s. k. stjärnor har det varit förfärligt ont om. Det är nödvändigt att våra pojkar få något av ”gnistan”, när drabbningen börjar i kväll. Att inte lämna motståndarna tillfälle att härja hur som helst, att kosta på sig lite extra snabbhet i benen, att ”ligga i” som det heter kort uttryckt. Går gotlandslaget till uppgiften med ambition och segervilja, så finns det alltid utsikter att laget kan upprätta den gotländska fotbollsäran, som blev lite trasig efter besöket i Uppland. Och det är väl en Härlig sak att ställa upp och kämpa för.

Tiokamps — DM; mil- och stafettlopp.
Nya rekord att vänta.

I dag och i morgon avgöras årets mästerskap i stafetterna, tiokampen och löpning 10,000 meter. Då man studerar anmälningslistorna frapperas man framförallt av den ytterst ringa anslutningen från landsbygden. Inget enda stafettlag har anmälts — i fjol var det tre — och på 10,000 meter är det endast en — men ett lejon nämligen Tingstädes:”Esse” Pettersson. Enda undantaget från denna sorgliga regel är tiokampen där jämt halva antalet anmälda eller fem stycken kommer från landsföreningar.
Letar man efter segerfavoriter så finner man att det saknas deciderade sådana i stafetterna, på alla tre kommer striden troligen att stå mellan VIF och Gute.
I korta stafetten är endast fyra lag anmälda, nämligen två från I. F. Gute och ett från vardera VIF och AIK. Om inte farliga I 18 kommer med efteranmälning torde Gute här upprepa sin triumf från de senaste tre fyra åren.
På 4 X 400 meter starta också fyra lag, här är det VIF, som har två, medan AIK och Gute ha vardera ett. Något tips är här ytterst vanskligt att avge, mellan VIF och Gute kommer endast tiondelar att avgöra.
Även på 4 X 1500 — där endast två lag anmälts! — kämpa VIF och Gute om mästerskapet. VIF drar troligen det längsta strået och får nytt rekord på köpet, ty rekord blir det. Det gamla, som AIK satte i fjol, och som lyder på 17,57,2, får en god knuff nedåt; skall vi säga 17,35?
10,000 meter bör bli en lätt affär för gamle, oförbrännelige Pettersson, Tingstäde. Endast tre man starta, det är två VIF:are som svara för motståndet.
I tiokampen slutligen torde Nisse Ekström, Gute, hemföra en ganska lätt seger närmast före Svensson, Roma.
Beträffande arrangemangen för tävlingarna, som kommit att diskuteras med anledning av att landskapsmatchen i fotboll samtidigt äger rum, meddelas att saken ordnats på ett sätt som gör att tävlingarna utan hinder kunna hållas samtidigt.
Tiokamp: N. Ekström, Gute, L. Hellman, Gute, E. Liljegren, Gute, B. Olsson, VIF, G. Boberg, TTK, Arne Jonsson, Klintehamn, Harry Vestberg, Klintehamn, V. Larsson, Burs G. o. IK, Kurt Svensson, Roma, J. Andreasson, AIK.
10,000: E. Pettersson, TTK, G. Johansson, VIF, E. Rosendal, VIF.
Stafett 4 X 100 m: Gute, lag I, Gute lag II, VIF, AIK.
4X 400 m. Gute (B. Engström, P. S. Wallin; N. Ekström, B. Löf) VIF lagI (H. Gardell, Magnusson, B. Löfqvist, Stig Andersson) VIF lag II, AIK.
4 X 1,500 m. Gute (K. G. Stålhandske, G. Dahlin, O. Johansson, A. Dahlin), VIF (Rosendal, S. Andersson, G. Löfqvist, H. Gardell).

Man frågar sig
nu, om våra förbundsherrar funderat tillräckligt länge innan de beslutade om allmän idrottstränarens ”förvisning” till landsbygden? Avsikten med anställandet av tränaren var väl, att han skulle i görligaste mån trimma våra ”stjärnor” till matchen mot Blekinge. Detta syfte nås bäst om tränaren stannar i Visby, där de flesta toppmännen finnas! Landsbygden i all ära, men varje socken har i varje fall bara en eller högst ett par allvarligare landslagsaspiranter. Är det då meningen att tränaren, som anställts för dyra slantar, skall offra en hel dag på varje sådan aspirant?
Nej, bäst vore om tränaren åtminstone den tid, som återstår till Blekingematchen, förlades till Visby och i stället för att uppsöka landsbygdsstjärnorna själv uppsöktes av dem.
Förbundet kunde i gengäld ordna med åtminstone några gratisresor till dessa träningskvällar.

Orienterare!
Arrangörer för DM och budkavlar

efterlyses av Idrottsförbundet. De ovannämnda tävlingarna äro avsedda att äga rum resp. 25 sept. och 23 okt. Anmälan bör snarast göras till förbundet eller till hr Bertil Björck. I samband härmed riktas en uppmaning till föreningar, som i höst tän.l.a ägna sig åt orientering, men ej redan äro anslutna till Sveriges Orienteringsförbund att göra detta, då icke anslutna föreningar ej få ställa upp till tävlingar. Upplysningar om och anmälningar till orienteringsförBundet svarar hr Björck för.

Friidrottstävlingar nästa söndag.
Visby IF har utfärdat inbjudan till Visby I. F. har utfärdat inbjudan till friidrottstävlingar nästa söndag i Enebyberg. Dessa tävlingar omfatta tre grenar: spjut, höjd och stafett 3,000 m. med sträckorna 1,500—800400—200—3100 m. i nu nämnd ordning. Denna gren tilldrar sig det största intresset, då den anordnats som rekordförsök. Det gäller att avliva VIF:s eget gamla rekord från 1927, som lyder på 7,58,4 och som nu torde vara moget för en förbättring.

Fotboll i Bro.
Vid en fotbollsmatch i Bro mellan Bro IK och bevakningsstyrkan i Tingstäde blev resultatet en seger för bevakningsstyrkan med 7—2, halvtid 2—2.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 9 Juli 1938
N:r 155

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *