Idrott och sport.

Frifz Lövqvist vann rundbanan i går.
Spännande tävlingar i strålande sol.

Gotlands Motorcykelklubbs första stortävling för året var rundbaneloppet på A 7 i går, som både ur arrangörs — och publiksynpunkt blev en mycket lyckad tillställning. Spänningen var stor in i det sista, ty förarna pressade ner tiderna växelvis trots de krävande och tröttande heaten. Allt förlöpte lyckligt utan några svårare kullkörningar.. Närmare 2,000 personer åsågo tävlingarna.
På grund av den stora publktillströmningen, som satte in just vid 1tiden, påbörjades inte tävlingarna förrän framemot 1,30. Från fastlandet deltogo fem förare, nämligen Börje Haag, Sigtuna, nordisk mästare i backe men också framgångsrik rundbaneåkare, Gösta Andersson, Stockholm, också gammal bekant för vår rundbanepublik, Thorild Hansson, Stockholm, också han bekant från fjolårets lopp, samt två av Gislaveds bästa förare, V. Magnusson och E. Engvall. G. M. C. K.
hade också fem nämn på listan, men av dessa kunde endast tre starta, nämligen Fritz Lövqvist, Georg Johansson och A. Blomgren, Sven Johansson och Albin Pettersson hade fått fel på sina maskiner och måste avstå från start.
I heat 1 ställde Blomgren och Johansson upp. Johansson fick en liten ledning i starten och behöll den loppet igenom. De flesta heaten blevo också såsom det senare skulle visa sig avgjorda vid starten eller första kurvan. Den som kom först in där vann i regel loppet. Ingen omkörning ägde nämligen rum under tävlingen, men striden var ofta hård och det blev tiondelssekunderna som skilde.
I andra heatet kom Fritz Lövqvist, gotlänningarnas stora hopp, ut på banan i sällskap med Engvall, Gislaved.
Här blev det bättre fart med lille Fritz i teten. Engvall var nära efter till en början, men tappade en del mot slutet och kom två sekunder efter i mål.
Haag och Gösta Andersson körde sedan fjärde heatet — heat tre utgick och här blev det den lätt grånade motorveteranen Andersson som tog ledningen i första kurvan. Haag låg sedan en god bit efter, men gjorde på sista varvet en storartad upphämtning och hade nog kunnat köra om Andersson om det funnits ett varv till.
I femte heåtet startade Magnusson, Gislaved, och Hansson, Stockholm. Magnusson vann här på sin säkra kurvteknik, han tog dem i en nästan otäck fart.
Sedan var det Johanssons och Blomgrens tur igen och Johansson förbättrade nu sin tid med över fem sekunder. Blomgren blev den förste i ordningen att bryta tävlingen, då maskinen strejkade under tredje varvet. Gösta Andersson och Engvall ställde upp i nästa heat, men för den förstnämndes räkning blev det inte mer än uppställningen, ty motorn dog bort just i samma ögonblick som starterns flagga gick.
Engvall fick husera som han ville på banan och bättrade på den föregående tiden något.
Sedan var det Haag igen, som friskade på lite mera än förut och nådde den hittills bästa tiden för dagen, 1, 57,5. Thorild Hansson hamnade på andra sidan tvåminutersgränsen.
Hittills hade heaten varit ganska jämna med medelgoda tider, men nu sedan var och en fått pröva banan ordentligt, kunde striden om placeringarna börja.
I tionde heatet blev det Magnusson som tog ledningen före Lövqvist tack vare en fenomenalt snabb start och Fritz fick ligga i ”köldammet”. Magnusson nådde den utmärkta tiden 1,54,9 och man trodde nog i allmänhet att det skulle räcka för segern. Men riktigt så blev det inte, ty det hände något annat i 13:de heatet. Det hängde på Fritz Lövqvist, om nu äran skulle räddas åt Gotland, och han var mannen att kunna klara den saken. Han körde för allt vad han var värd, lämnade Thorild Hansson långt efter sig och gick i mål på tiden 1,53,5. Att jublet blev stort och Fritz populär behöver väl knappast sägas.
Han hade dock farliga konkurrenter i det följande heatet, Magnusson och Haag. Den senare tog fram sina mästartalanger och körde i ursinnigt tempo. Något nytt rekord för dagen blev det inte, men det gav dock en tredjeplacering. Sista heatet gick mellan Lövqvist och Andersson. Den senäre körde utmärkt och hade säkert fått en placering i toppen, men efter tredje varvet blev Lövqvist ensam herre på banan, då Andersson körde slut på sin cylinder m. m. och överlämnade kärran till Röda-korsmanskapet.
Segrare blev alltså Fritz Lövqvist och han skulle nu tillsammans med tvåan, Magnusson, köra några varv som final.
Magnusson visade ännu en gång sin blixtsnabba start och kom först i kurvan trots att han hade ytterbanan. Lövqvist sladdade omkull i nordöstra kurvan under det första varvet, men tog ingen skada och fortsatte omedelbart igen. En annan kullkörning skedde också i heat 11, då Engvall ”lade från sig” maskinen och fortsatte en bit till fots ut i gräset.
Förarna från fastlandet kunde denna gång inte göra mycket åt Skeppstedts banrekord på 1,46,7. Lövqvist, som själv står för gotlänningarnas banrekord, var endåst några tiondelar från detta.
Banan var emellertid ej särskilt snabb i går, ty dels sladdade förarna bort en del tid i sanden som man lagt i kurvorna och dels var banan för torr och drog inte ordentligt. Men det var vädrets och inte arrangörernas fel.
Trots detta blev det en spännande och trevlig tävling genom att gotlänningarna kunde bjuda de fruktade fastlandsförarna ett så gott motstånd.
I en paus efter åttonde heatet hade medlemmarna i :motorcykelklubbens modellflygssektion en uppvisning med sina plan. De starka kastvindarna ställde till. en mängd bekymmer för pojkarna, men en och annan flygtur lyckades dock riktigt bra.

Prislistan.
1) Fritz Lövqvist, Visby, 1,53,5, Vacuum Oil C:os hederspris samt penningpris.
2) V. Magnusson, Gislaved, 1,54,9, K.
Stengårds. — bensinstations hederspris samt finalpris och ”penningpris.
3) Börje Haag, Sigtuna, 1,55,1, JärnA.-B. Södertorgs hederspris samt penningpris.
4) E. Engvall, Gislaved, 1,59,8, H. Alyhrs hederspris.
5) Thorild Hansson, Stockholm, 2,00,4, G. M. C. K:s hederspris.
6) Gösta Andersson, Stockholm, 2,00,5, G. M. C. K:s hederspris.
7) Georg Johansson, Visby, 2,13,3 Frisörmästare E. Björks hederspris.

Prisutdelningen skedde under kvällen å Stadshotellet, där klubbmedlemmar och gäster samlades till en gemytlig och trevlig fest.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 23 Maj 1938
N:r 117

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *