Idrott och sport.

Gotländsk idrott ur stockholmsk synvinkel.
Boxning, handboll och bordtennis, idrottsgrenar på modet.

— Boxningen är en rå sport, där slagskämpar slå sönder varandras ansikten inför en tjutande publik — känns denna karakteristik igen? Trots en icke idrottsinitierad allmänhets enhälliga förkastelsedom över ”the noble art of self-defence” är sporten f. n. en av de mest populära och publikdragande i Sverige, och knappast ett enda evenemang av betydelse i Stockholm går av stapeln utan att det är ”spikat” till sista plats.
”Publiken svek S. M. — katastrof för brottningen” var en typisk tidningsrubrik, då. våra olympiahjältar, världs- och Europamästare drabbade samman på Alvikshallens två brottarmattor, ”Publiken stormade Cirkus” stod det att läsa, då Svenska Mästerskapen i boxning höllos i den hemtrevliga arenan ute på Djurgården. Det kan inte hjälpas, boxningen är rolig att se på, den bjuder både på spänning och hårda strider, de bägge ingredienser, som en stor publik tordrar för att infinna sig.
En liten boxningsklubb i Visby försöker slå sig fram genom uppvisningar kombinerade med dans, dansen är naturligtvis nödvändig för att få det hela att löna sig ekonomiskt, Men ta genast risken med att arrangera en klubbmatch mot en stockholmsklubb och locka samtidigt ner bröderna Ågren, Olle Tandberg och Svarte-Per för att ge färg åt hela tillställningen, Ett sådant arrangemang kostar mycket pengar, kanske kommer det hela att gå med förlust, men det skulle göra oerhört gott för boxningssporten därnere på ön. Ty Gotland har gott om kvicktänkta kraftkarlar, som skulle kunna bli något alldeles extra, om de från början finge ordentlig instruktion.
Då och då kommer det in rapporter till Svenska Handbollsförbundet från nedresta domare, att den gotländska handbollen är på väg att bli något alldeles extra, och att gutarna verkligen äro farliga på hemmaplan. En seger över Gästrikland skulle gjort oerhört mycket för gotlandshandbollens änseende, men det gick tyvärt inte så bra som det kunde ha gått.
Men nu kommer Gute i stället till Stockholm ,och som matchen reklamerats upp som söndagens enda handbollsevenemang, kanske det blir en hel del folk i Skeppsholmshallen. Besvärligt blir det till en början för gutarna, ty hallen är erkänt svårspelad, och en seger skulle komma som en synnerligen angenäm överraskning.
— Bordtennis är en ung, framåtgående sport, som på sista tiden riktigt skjutit fart i Stockholm, På Gotland har man ju nu hållit sina mästerskap, och för att riktigt passa på tillfället borde någon driftig arrangör försöka få ner det ungerska fenomenet Barna för en uppvisningsmatch.
Han kostar bara 25 kronor att få låna, meddelar Svenska Bordtennisförbundet, och om någon visbyklubb tillskrev förbundssekreteraren, kanske man kunde få ner denne glänsande spelare för ett par uppvisningsmatcher i början av april. Ty det är faktiskt en sensation att se den mångfaldige världsmästaren i aktion, och utgifterna för ett sådant arrangemang äro verkligen överkomliga.
Men annars lider det mot inomhussäsongens slut, och både Stockholms A. I. K. och Gotlands Fardhem har satt i gång med leken kring läderkulan.
Aber.

Det skulle vara intressant
att veta, hur Sverige skall klara sig mot Danmark i morgondagens boxningslandskamp i Alvikshallen, Landskampen är den 16:de i ordningen, Ännu för ett par dagar sedan voro svenskarna favoriter, men så kommer underrättelsen, att vår representant i lättvikt, Jerka Ågren, plötsligt fått påssjuka och alltså inte kan ställa upp. Jerka har själv utsett ersättaren för sig, nämligen Stig Johnsson, Linnea, som alltså får möta danskarnas Jens Nielsen, Man tror på sina håll att det blir 6—2 till Danmark.

Våren är kommen, på sina kransar…
Det är ju fotbollspremiär i morgon på Gutavallen, KL 10,30 VIF—I. 18 och kl. 1,30 AIK—Hemse, Den förstnämnda vänskapsuppgörelsen är omöjlig att tippa, då man ej känner till I. 18:s lag, men i den andra bör AIK vinna över södra seriens ”first string”.

På handbollsfronten blir det livligt, Bolton, inte det engelska ligalaget utan Bolton från Stockholm, möter ju I. 18 kl. 5, och i en förmatch får AIK tillfälle ta revansch på VIF för DM.
Gute spelar samma dag i Stockholm mot SHK kl. 7 på Skeppsholmen, Tyvärr är ”Affen” Lindwall på grund av sjukdom förhindrad att resa med. Det skall verkligen bli intressant att få höra rapporterna. . .

Tyngdlyftningen i Tingstäde kl. 7 på söndagskvällen torde komma att bjuda på en hel del sevärda saker, Hedström, Hellström, Viding och Ödfjäll ha gått in för rekordputsning. Vi få väl se hur det går. En talrik publik torde det i varje fall bli.

Till sist kunna vi erinra om ”vandringen” till Jacobsberg med samling vid södra järnvägsstationen kl. halv 9.

Föreningen Visby idrottsplats
har i morgon kl. 1 sitt årsmöte å rådhuset, vilket vi vilja erinra om.

Gotlandsmästerskapet i boxning.
Inte mindre än 22 anmälningar föreligga.

Inte mindre än 22 anmälningar ha hittills ingått för deltagande i Gotlandsmästerskapet i boxning, och ytterligare 7 anmälningar väntas. Det artar sig tydligen till ett evenemang i A 7:s gymnastiksal den 3 april Bland de anmälda tungviktarna märkes K. Svensson, som förut varit med i Balder i Stockholm, mot vilken alltså Sven Hansson får kämpa.
B. K. Ringen utsåg vid sammanträde i går styrelse, vilken fick följande sammansättning: W. Bäck, ordf., Sven Hansson, vice ordf., Erik Bergström, sekr., L Eliasson, kassör, M. Österholm, materialförvaltare.
Ombud till idrottsförbundets möte blevo Bäck och Hansson.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 19 Mars 1938
N:r 65

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *