Gutavallen och skolbarnen.

Barnen vilja springa på fotbollsplanen, säger hr Söderdahl.
I Gotlands Allehanda för i går hade som bekant folkskollärare Sten Lindström införd en ganska temperamentsfull artikel, där han går tämligen skarpt till rätta med idrottsplatsstyrelsen i Visby. Orsaken härtill var, att han från nämnda styrelse erhållit skriftligt meddelande om att idrottsplatsen hädanefter ej får användas av stadens skolor under gymnastikövningarna. Av Lindströms artikel, som till rubrik har: Gutavallen stänges för stadens skolungdom !, slutar på följande sätt:
”Vid stadens folkskola — för att taga ett exempel — avlägges, årligen prov för idrottsmärken av hundratals elever. Till förfogande för dessa prov står nu en usel längdhoppsgrop och ingen löparbana. Är det meningen att lamslå hela skolidrotten?
Gode herrar i idrottsplatsstyrelsen, släpp in ungdomen på Gutavallen och ge oss ledare råd och anvisningar angående användandet av idrottsplatsen! Vi skola göra allt för den gemensamma trevnaden. Om inte, sätt då hellre på en gång Gutavallen inom glas och ram.” — Det hela är nog en storm i ett vattenglas, säger idrottsplatsstyrelsens ordförande, riksdagsman K. F. Söderdahl, när vi med anledning av ovan antydda förhållanden bedja honom om en förklaring.
— Idrottsplatsen är visst inte avstängd, tillägger han. Barnen få mycket gärna vara där med sina övningar. Vad styrelsen däremot, i motsats till barnen, inte vill, är att de under hela gymnastiktimmarna skola ”hålla till på den stora gräsplanen, som ju är avsedd för andra ändamål och därför måste hållas i fullgott stånd. Man förstår ju väl hur en gräsplan skall komma att se ut om tusen barn jämt skola få vistas där. Det sliter för mycket på den inte ett enda grässtrå kvär. Tänk bara på Paviljongsplanen efter en basar! Se på Råsunda t. ex.! Där stänger man ju av planerna efter varje regn till och med.
Hr Söderdahl framhåller vidare, att det finns övningsplaner att tillgå ute på Gutavallen; ävensom att barnen gärna få använda löparbanorna.
Att de trots detta huvudsakligen vilja uppehålla sig på gräsplanen beror bara på en ful ovana, säger han, samt tillägger att man på andra idrottsplatser använder sig av sandplaner som övningsplatser. Vi ha fått ett anslag till träningsplaner, men det fordras motkompensation från kommunen. Vidare äro vi ännu inte riktigt på det klara med om det skall bli sand- eller gräsplaner.
Emellertid är jag säker på att saken skall kunna ordnas till ömsesidig belåtenhet med litet god vilja från båda hållen.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 6 September 1938
N:r 205

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *