Elström inom Vibleområdet.

Staden erbjuder nät på vissa villkor.
Liksom norr om staden invånarna i Bergbetningen länge närt en — inte alltid stilla men aldrig uppgiven — förhoppning om att få elström till området ifråga, så har också inbyggarna i det i tillväxt stadda Vibleområdet önskat elektrifiering av området och ordnad anslutning till stadens växelströmsnät. Igår afton hade drätselkammaren sammankallat intresserade till överläggningar på kammarens lokal angående möjligheterna för planernas förverkligande. Intresset ]är förefinnas ganska starkt där ute, men endast ett tiotal personer hade haft tillfälle infinna sig, varvid hr Woldt i huvudsak förde Viblebornas talan.
Drätselkammarens ordförande, major Nyström, redogjorde för, hur man från stadens sida tänkt sig ett realiserande av det förslag, elverks-chefen, ingeniör Hepke, uppgjort och som slutar på en anläggningskostnad för stadens del av 11,550 kr. Inom området finnes nu 105 tomter, varav 20 äro bebyggda. Då man ju knappast kan begära, att nämnda anläggningskostnad skall drabba Visby stads skattebetalande invånare, medan nyttan kommer de till staden icke skattebetalande Vibleborna till del, har man ansett rättvist att dessa senare betala en anslutningsavgift — motsvarande elverkets självkostnad för nätets uppläggande — av 110 kr. pr tomt. Denna avgift behöver emellertid icke erlägges förr än anslutning sker till nätet, men man förutsätter naturligtvis att alla, som bebygga tomterna, efterhand som fastigheterna tagas i bruk också ansluta sig till elverket. Taxorna skola eljest bli desamma som i staden, alltså även med hushållstaxa och dubbeltariff, och möjlighet kommer att finnas att ansluta för alla förekommande behov, även motorström och för kokändamål. Anslutningskostnaderna utom de 110 kronorna bli desamma som i staden, alltså för servis och givetvis för installationen i husen.

Anläggningen kan vara klar nästa mars.
Då Visby stad för närvarande håller på med ganska stora omläggningsarbeten för elverkets räkning, har man icke i sommar möjlighet att utföra anläggningen i Vibleområdet, men av allt att döma skulle arbetet kunna verkställas kommande vinter och vara klart för strömleverans i mars månad nästa år.
De på sammanträdet närvarande enade sig efter en timmes förhandlingar om att det uppgjorda förslaget vore en framkomlig väg, och teckningslista kommer nu att utsändas och finnas tillgänglig hos hr Woldt, Vible. Blir anslutningen den, som man nu hoppas, torde förberedelser vidtagas, så att arbetet kan sättas igång till hösten.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 7 april 1938
N:r 80

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *