Andelsmejeriets årsmöte.

Rationalisering av driften beslutad.
Vid de fortsatta förhandlingarna vid Mellersta Gotlands andelsmejeriförenings årsstämma i lördags beslöt man efter en stunds diskussion att lämna styrelsen bemyndigande att vidtaga åtgärder för nedläggande av en del skumstationer samt ordna med mjölkens transport inom vissa områden samt därmed förenade kostnader. På förslag av hr E. V. Norman, Halls, bestämdes även, att ärendet skall avdragas vid sammanträdet med mejeriförbundet.
Därnäst behandlades en begäran från styrelsen, att verkställande direktörens uppdrag i stället tills vidare får handhavas av ett verkställande arbetsutskott, och därjämte begärde styrelsen bemyndigande att tills vidare få bestämma detta arbetsutskotts arvode inom ramen av det arvode, som verkställande direktören uppburit.
Agronom H. Danielsson, Fole, undrade om det vore lämpligt att på detta sätt fördela ansvaret på flera personer. Det finns ju tekniska ledare, och då vore det kanske lämpligt, att styrelsens ordförande fick i uppdrag att ha övrseende över arbetet.
Hr ordföranden påpekade, att även arbetsutskottet givetvis skulle ha en ordförande eller verkställande ledamot, som finge huvudansvaret, och hr Norman tillstyrkte styrelsens förslag, som därefter bifölls av stämman.
Sista ärendet på föredragningslistan var frågan om f. disponenten Engelkes dyrtidstillägg. Sedan hr Gunnar Nilsson redogjort för styrelsens åtgärder och efter en ganska lång diskussion huruvida man skulle borttaga dyrtidstillägget eller icke, beslöt stämman slopa tillägget och bestämma pensionen till 4,000 kr. årligen. Mot beslutet bad hr Ahlsten få anteckna sin reservation till protokollet, då han ansåg, att man icke på detta sätt kunde svika ett för länge sedan givet löfte.

Direktör Broander avtackas.
Sedan förhandlingarna så voro avslutade, fick hr Gunnar Nilsson ordet och frambar ett tack till dir. Broander för de gångna årens arbete. Tal. erinrade om, att dir. Broander varit den drivande kraften i mejerirörelsen på Gotland och att han varit med i arbetet ända från början. Han har även hållit ut trots icke oväsentliga motigheter de första åren. År 1899 var han med om att skapa Mellersta Gotlands andelsmejeriförening, och året därpå satte man i gång Stånga mejeri, vilket ju nu som bekant nedlagts för att lämna plats för ett nyare och modernare. Styrelsen har hr Broander tillhört från starten, och som verkställande direktör under 35 år har han varit i tillfälle ägna rörelsen sin stora arbetsförmåga och sin gedigna kunskaper. Tal. slutade med att utbringa ett kraftigt besvarat fyrfaldigt leve för den avgående direktören och tillönskade honom en bekymmerslös och rofylld ålderdom.
Ett tack uttalades även till de två avgående styrelseledamöterna hrr Arthur von Corswant och Herman Sundberg för gott kamratskap och uppoffrande arbete. Tacket underströks med ett fyrfaldigt leve.
Dir. Broander tog därefter till orda och tackade för de vänliga orden. Han erinrade om, att Mellersta Gotlands andelsmejeriförening var den första egentliga mejerifusionen i landet och att intet tvivel torde råda om, att den varit banbrytande för mejerihanteringen på Gotland. På 1890-talet funnos endast ett tiotal mejerier med en årlig invägning av cirka 2 miljoner kg. mjölk, medan invigningen sistförflutna år uppgått till 53 miljoner kg. Rörelsen har alltså gått framåt och har nu en mycket god ställning. Den bör kunna gå en vacker framtid tillmötes till gagn för alla Gotlands jordbrukare. Men det fordras sammanhållning för att så skall kunna ske. Först då kan man ordna driften på det för leverantörerna förmånligaste sättet. ”Håll tillsammans i fortsättningen som hittills”, var den uppmaning tal. ville ge, då han nu träder tillbaka från sitt arbete.
Sedan därefter hr Nilsson tackat stämmodeltagarna för visat intresse och sakliga inlägg i debatterna samt dagens ordförande för väl utfört värv, förklarades stämman avslutad.
Man intog därefter gemensam middag på hotellterrassen.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 25 april 1938
N:r 93

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *