Landsbygden. Lärbro.

LÄRBRO, 4 febr.
Gemensamma taxeringslinjer. På onsdagen hölls härstädes ett förberedande sammanträde med taxeringsnärnden i Lärbro pastorat, varvid också beslutades att en del viktigare riktlinjer för taxeringen skulle i förväg fastställas till ledning för deklaranterna.
Sålunda beslutades att värdet av hyresfri bostad skulle i normala fall beräknas efter 50 kr. pr möblerat och med eldstad försett rum. Naturaförmånerna från jordbruksfastighet fastställdes i likhet med förra året till i genomsnitt 200 kr. pr vuxen person och 150 kr. för minderårig under 16 år. Avdrag för kost åt i jordbruket fast anställd driftspersonal skulle beräknas till 340 kr. och för legodagsverkare till 365 kr. pr år.
En viktig fråga för de norra socknarna är frågan om stenarbetarnes resor till och från arbetsplatsen, vilka ibland kunde vara ganska långa. Det beslöts, att taxeringsnämden skall medgiva avdrag för cykelslitning samt fördyrade levnads-och mathållningskostnader för de arbetare, vilka ha sina ordinarie arbetsplatser belägna på ett avstånd av mer än 2 km. från hemmet. Följande avdrag skulle tillämpas i förhållande till vägens längd: 2-5 km. 80 kr.; 5-8 km. 90 kr.; 8—.10 km 100 kr.; 10-15 km. 120 kr.; 15-20 km. 150 kr.; 20-25 km. 170 kr. Liknande beslut har fattats av taxeringsnämden i Hangvars pastorat och i stort sett sammanfaller det även med, vad som tillämpas i Rute pastorat, vadan likformighet föreligger för hela norra Gotlands industridistrikt.
Värdeminskning för bilar skall räknas efter 15 proc. för personbilar och 20 proc. för lastbilar, allt av anskaffningsvärdet. Avskrivningsplan skall dock bifogas deklarationen angivande år och kostnad för anskaffningen samt tidigare avdrag, vidare bör under året körd väglängd uppgivas.
Fiskare, som önskar värdeminsknings-avdrag för redskap, bör också avlämna en motsvarande plan.
För undvikande av ändring av deklarationerna uttalades det som önskvärt att de skattskyldiga vid avgivande av sina deklarationer följde de av taxeringsnämden angivna normerna, vilka i stort sett sammanfalla med de föregående år tillämpade bestämmelserna.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 5 februari 1937
N:r 29

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *