Landsbygden. Hablingbo.

HABLINGBO, 8 febr.
Föredrag i den nu så aktuella bastufrågan hölls härstädes i lördags e. m. av folkskollärare Axel Gisslestam från Hamra, där frågan nu är löst och badningen i full gång till allas belåtenhet.
Efter ett kort anförande samt välkomsthälsning av lantbr. K. K. Konradsson, Botvards, som valdes till dagens ordförande för kommande diskussion, överlämnades ordet till hr Gislestam, som i ett populärt och sakrikt föredrag redogjorde för badsturörelsens tillvaro och utveckling från gamla tider tills nu. En tid låg rörelsen i vanrykte för allt det omoraliska, som stundom förekom, och låg då en tid helt nere, men nu åter har frågan kommit till heders, och en tävlan pågår mellan landskapen i vårt land att bygga de flesta bastugorna. Föredragshållaren skildrade olika typer och företedde olika ritningar och kostnadsförslag. Han framhöll fördelen att hava flera små bastugor inom en kommun än en större.
Talaren avtackades med applåder. Så vidtog diskussionen, därvid förslag framställdes om byggandet av fyra stycken, en i varje by, vilket dock tills vidare avslogs och beslöts om byggandet av en bastu, som skulle vara färdig den 1 oktober detta år. En kommitté tillsattes för ordnande av saken och valdes därtill lantbr. O. Larsson, Kyrkeby, K. Konradsson, Botvards, O. Klasson, Simes, G. Johansson, Hägsarve, handelsföreståndare O. Andersson, samt lärarinnan fröken Buskas.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 februari 1937
N:r 32

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *