Idrott och Sport.

AIK i orienteringsform.
Storseger i går.

Gårdagens klubbmatch i orientering mellan AIK och A. 7:s furirkår blev en storseger för AIK, som belade de nio främsta placeringarna i prislistan. Banan, som mätte 10,5 km. och gick över två kontroller mellan Etelhem och Stånga, hade lagts av hrr Kolmodin och Gottberg, A. 7. Den var synnerligen idealisk med omväxlande slätter och bergknallar. Efter den snövinter, vi haft, var terrängen ovanligt torr.
Även den individuella segern blev för AIK stor, i det att klubbens pålitlige Robert Ahrling korn hela 39 min. före nkirmaste man, som var konditionsstarke Harry Nygren. H. Ahrling och Bertil Björk, vilka startade i teten, lågo till en början bra till men jagade sedan varandra ”direkt åt skogen”.
Genom segern fick AIK första inteckningen i det av de båda parterna uppsatta vandringspris, en pokal.
Prislistan fick följande utseende:
1) R. Ahrling 1,21,0,
2) Harry Nygren 2,00,30,
3) Gösta Löfeivist 2,07,0,
4) B. Pettersson 2,07,30,
5) B. Björk 2,22,0,
6) Ture Fohiström och Hilding Nygren 2,25,0,
8) H. Ahrling 2,31,0,
9) Nils öström 2,43,0, samtliga AIK,
10) E. Lindkvist, A. 7, 2,48,0,
11) A. Liljegren, A.7, 2,52,
12) Erik Olsson, AIK, 2,54,30,
13) S. Andersson, A. 7, 3,10,0,
14) M. Ahlkvist, A. 7, 3,17,
15) S. Gahnberg, A. 7, 3,18,0.

Konstapelklubben A. 7.
hade i går anordnat en klubbtävlan i orientering med start och mål vid Sillcattegelfabriken och 6 km:s bana, vilken löptes ett varv. Banan, som lagts av konstapel Viderström, kunde betraktas som medelsvår. Klubbmästare blev konstapel G. Löfkvist: med tiden 31,20, 2) Ekelöf 31,57, 3) Leinholm 32,27, 4) Stenström 32,35. Tio man startade och samtliga fullföljde tävlingen. Tiderna äro som synes ganska bra i betraktande av att det var premiär.

Brottningsuppvisning i Hemse.
Flott propaganda av VIF.
HEMSE, 5 april.
Hemseborna fingo i går vara med om en brottningsuppvisning, som blev en verkligt flott propaganda för den klassiska kraftsporten. Det var Visby IF, som rest ned till sudergutarnas metropol för att lära bort en del finesser och knep på brottarmattan, och en talrik publik — omkring 125 personer — hade infunnit sig i folkhögskolans gymnastiksal, då uppvisningen kl. 4 tog sin början.
Den inleddes med greppdemonstration med Erik Hellström ”Peking” som speaker, varvid distriktets mästare i bantam ”Påven” Blomberg och Ch. Broman fungerade som objekt. Det blev en livfull och trevlig demonstration, som livligt uppskattades, och de därpå följande uppvisningsmatcherna, ett tiotal i samtliga klasser utom de två tyngsta, blevo synnerligen spännande och sevärda, enär brottarna gingo in för att fallbesegra varandra och alls inte visade någon ”semesterbrottning”. Publiken fick en god lektion i grekisk-romersk brottningsteknik och var med på noterna från början till sista matchen, som gick mellan lättviktsmästaren Börje Carlsson och Broman. Samtliga matcher blevo som sagt av bästa slag, och brottarna fingo också mottaga kraftiga applåder.
Uppvisningen tog ett par timmars tid i anspråk. Bl. a. passade ”Peking” på att meddela, att Svenska brottningsförbundets instruktör I. Gustafsson kommer till Visby i mitten av månaden för att hålla en kurs å A. 7:s gymnastiksal, i vilken kurs intresserade Hemsebor och övriga sudergutar givetvis inbjödos att deltaga.

Fotbollsdomarekursen i går
å rådhuset, anordnad av Gotlands fotbollsförbund, hade samlat ett 40-tal deltagare från öns alla delar, vilka intresserat toge del av kamrer Axel Bergkvists tolkning av reglerna, i vilka som bekant en hel del nyheter äro att notera. Vi ha tidigare redogjort för de väsentligaste nyheterna, och hr Bergkvist erinrade nu om dessa och demonstrerade därjämte på bord och på svarta tavlan olika situationer ,som kunna uppstå under spelet och hur en domare skall förfara. Hr Bergkvist har som bekant förut hållit en domarekurs härstädes, och det är givetvis av stort värde för såväl gamla domare som -aspiranter och aktiva spelare, att få en auktoritativ utläggning av texten. Kursen pågick c:a 3 ½ timmars tid.
Så nu kan spelet åter börja. Premiären äger förresten rum redan om söndag.

Gotlands Allehanda
Måndagen 5 April 1937
Nr 76

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *