Idrott och Sport.

Gotlandssensation i Alvikshallen.
Guteseger inför över 2000 personer.

Den jättelika Alvikshallen debuterade i går som handbollsarena inför en i det närmaste fulltalig publik, och trots att planen blev några meter för kort, måste debuten betraktas som lyckosam. Ett gotländskt handbollslag gjorde även sin stockholmsdebut samtidigt, det var gotlandsmästarna, Gute, som inbjudits att spela mot starka Westermalm, säkerligen ett av Stockholms fem bästa lag. Gute, som nu under ett par veckors tid haft en downperiod här nere, visade sig ha förmågan att växa med uppgiften, och i glädjen över att ha en våldsamt hejande publik på sin sida presterade man i andra halvlek ett spel, som går långt utanpå det, som visats här nere.
Man började litet tveksamt, Fohlin gjorde dock invigningsmålet, men sedan sköt Westermalms jätte till center från långt håll de mest fruktansvärda kanonskott, som ”Stålis” i gutemålet inte såg mycket av, och det verkade nästan kattens lek med råttan det hela. Men visbypojkarna började vänja sig med planen, försvarstaktiken visade sig vara effektiv, och så småningom började man inhämta westermalmarnas försprång. I halvtid stod det 8-5 till stockholmarna, men under publikens ovationsartade bifall lyckades man så småningom kvittera. Så Så följde återigen en avmattningsperiod, men mot slutet spelade Gute storartat och vann med 16-15 efter en rafflande kamp. Gotlänningarna på läktaren med K. F. Söderdahl i spetsen försökte riva ned läktaren i bara glädjen, och det var intet fel på applådåskan efter matchen.
Genom sitt justa trevliga spel blevo gutarna oerhört populära.
Gute slet varje man som en galärslav och de verkade efter matchen fullkomligt utkörda. Sandström arbetade för fullt och han liksom effektive Fohlin, svarade för de flesta av rnålen. Heineman och Hartzell bidrogo med var sina tre och även de bägge avbytarna Lindwall och Åberg blevo inte mållösa. Stålhandske i målet har gjort bättre matcher men spelade upp sig på slutet.
Det är väl egentligen första gången ett gotlandslag verkligen kunnat visa framfötterna i Stockholm, och det är glädjande, att det hände vid ett så pass uppmärksammat tillfälle som inför jättepubliken i Alvikshallen. Nu kanske någon fastlandsarrangör får upp ögonen för gotlandslagens popularitet, och om det sportsligc. utbytet med fastlandet kunde ökas, skulle det vara vår gotländska idrott till stor nytta. Lika viktigt som det är att få ned fastlandslag till Gotland, lika viktigt är det att vi själva få skaffa oss en smula resvana och rutin, och efter Gutes ståtliga seger i går få vi hoppas, att vägen i den riktningen nu blivit öppnad.
Aber.

Intet gotlandslag i S. M.
I årets SM-turnering i handboll, i vilken alla distriktsmästare äro berättigade att starta, kommer nog intet gotlandslag att deltaga. Uppsalastudenterna skulle i så fall blivit våra motståndare, och trots att de förra året på intet sätt visade sig märkvärdiga härnere, ha de nu gått upp flera klasser i spelstyrka och äro säkerligen inte mycket att göra åt.
I stället kommer i början av nästa månad Visby att gästas av Bolton, ett ungt välspelande lag, som lär vara ytterst populärt i Stockholm på grund av sitt tekniska och snabba spel. Laget har triumferat över bl. a. ett sådant lag som Swithiod, ett bra klass I-lag, och kommer säkerligen att visa ett högklassigt spel även här nere.

Gotlandsbandyn.
Bra match AIK—KIK.

Två bandymatcher i pokalserien avverkades på Vallen i går. Först möttes Gute och VIF med resultat. att Gute segrade med 4-2. Spelet varurå gorlunda jämt och VIF hade i andra halvtid en del goda tillfällen, men det brast i samspelet, vilket på Gute-sidan var bättre.
— Dagens andra uppgörelse stod mellan AIK och Klintehamn, även denna match på Vallen. Det blev kanske en av de bästa bandymatcherna som presterats här på mycket länge. Båda lagen spelade utmärkt, och resultatet får anses som rättvist. KIK ledde i halvtid med 2-1, men vid matchens slut stod spelet oavgjort med 4 mål mot 4.

Handbollen på I. 18
i går bjöd bl. a. på en match mellan två flicklag, AIK:s och Gutes. Man skall inte tro, att flickorna voro borta på det området. De spelade utmärkt båda lagen, men på grund av att Gute-flickorna hade bättre skyttar avgjordes matchen till deras förmån. Det var centern i Gute, som levererade de flesta målen för sitt lag, medan centern i AIK klarade tröstmålet. Fart och geist präglade matchen, och publiken hejade värre.
— Därefter spelade AIK och A 7, Vilken match ävenledes bjöd på fartfyllt spel och bra komninationer från båda hållen. Artilleristerna visade sig åter vara ett lag att rakna med, AIK vann så, knappt som med 15-13.
Publiken var talrik, vadan den ekonomiska behållningen blev rätt bra. Den tillfaller som bekant en sjuk idrottsman i staden.

Läroverket och Visby B. T. K.
möttes i går i en match i bordtennis på läroverket, varvid Visby segrade med 6-5.
Spelarna hade denna gång lottats ihop, och matchlistan fick följande utseende:
Visby B. T. Läroverket
Svärd—G. Dahlin 0-1
Olofsson—Vesterberg 0-1
A. Lutteman—Hansson 0-1
Jacobsson—F. Dahlin 0-1
Ekström—Borg 1-0
Edwarsson—Hellsing 1-0
Ekvall—Kolmodin 1-0
Olsson—Andersson 1-0
Lutteman—A. Dahlin 1-0
Sandberg—Löwenberg 1-0
Lund—Gerentz 0-1
S—e.

Åkning för skidfrämjandets märken
anordnas om väderleken så tillåter av A. 7:s I. F. för alla manliga såväl som kvinnliga skidintresserade. Starten sker i närheten av artillerikårens kasern onsdagn den 24 dennes. Anmälan om deltagande kan lämnas under morgondagen till A. 7:s kårexpedition från kl. 15 per tel. 397, då även upplysningar lämnas om gällande bestämmelser för märkestagningen, tider för åkningen m. m.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 22 februari 1937
N:r 43

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *