innehåller senaste pumret af »Folkskolans vän» en längre uppsats. I densamma förekomma till största delen uppgifter, här förat kända genom inspektörernas årliga berättelser. Slutet af uppsatsen lyder:
Folkskollärarinnornas antal på Gotland är synnetigen ringa. År 1892 funnos der 89 ord. lärare men endast 6 ord. lärarinnor. Antalet icke ordinarie anställda är icke heller stor. Hela antalet i folkskolan tjetstgörande utgjorde vid nämda tidpunkt 92 lärare samt 9 lärarinnor. Tre af de sistnämda tjenstgöra i Visby.
Ett stort antal lärareplatser är förenadt med klockare- och organistbefattningar. Dessa tjenster äro dock så klent betalda, att flertalet skulle med nöje afstå dem, om det stode i deras fria val. Lönebeloppen på landsbygden öfverstiga sällan 100 kr. för klockare- och 100 kr. för organisttjensten. Men oftast inskränker sig klockarelönen till 50—70 kr. och organistlönen till 25—40 kronor på år, och så måste innehafvaren till på köpet vidkännas en afbränning på 30—75 kr. till biträde, som sköter ringare och kyrkvaktaretjensterna, hvilka här äfven ingå i klockaretjensten.
Med renhållning och luftväxling är det ännu långt ifrån väl bestäldt på många utällen. Det ser ut, som icke ens lärarne öfverallt skulle förstå byttan af frisk luft. Af kulturhistoriskt intresse torde den upplysningen vara att även år 1887 skurades i flere skolor endast en gång om året och i ett betydande antal endast två gånger.
Lagens föreskrift om skolrådets tillsyn öfver skolgången medför på många ställen föga verkan. Skoldistrikten äro i allmänhet indelade i lika många områden som antalet skolrådsledamöter. På lärarens anmodan besöka dessa också försumliga barns hem för att uppfordra målsmännen till ordentlighet, men de tyckas sakna nödiga egenskaper för att inverka på de felande.
Öfver hufvud taget äro skolrådsledamöterna sådana, som folket är. Är detta intresseradt för skolan, bli också skolrådsledamöterna sådana. Märkligt är, att folkets intresse för skolan synes växa med de uppoffringar, skolan kräfver. De fattigaste klasserna, som ej bidraga med ett öre till skolan utan få allting gratis der, intressera sig vanligen allra minst för henne.
Gotlands Allehanda
Lördagen den 10 Februari 1894
N:r 22