Ja, så kommer Roma sockerbruk att taga sig ut, när dess väldiga byggnadskomplex en gång mot slutet af nästa sommar står der färdig.
Det är, som sagdt, ingen liten bygnad denna; som på vår teckning synes till höger. Men säkerligen ha dock få gjort sig reda för dess verkliga storlek. Dess hela längd är emellertid jämt 100 meter d. v. s. fabriken är icke mindre än tre gånger så lång som hela Visby domkyrka.
Vår teckning visar endast fabrikens framsida. Bakom denna sträcka ligger dock ännu en länga, sammanbunden med den framför liggande genom den fyrkantiga, med flaggstång prydda bygnad, hvars med lanternin försedda tak skjuter upp ofvan de andra. Detta är ett vattentorn.
Fabrikens längst till höger belägna del med de tre gånger nio fönstren i rad kommer att upptagas af sockermagasin och vidare af ett s. k. »fyllhus», afsedt för kristallisationsapparater, och till sist en stor sal, hvari fabrikens centrifuger få sin plats.
Den smalare del, som ligger närmast härintill, den med de fyra fönstren under hvarandra, skall i sin öfre del innesluta en del maskiner i sammanhang medden egentliga maskinhallen. Dess undre del står i förbindelse med fyllhuset.
Midtelpartiet ända till den längst till venster å bygnadskomplexen liggande något lägre delen, är afsedt till maskinhall.
Här är, så att säga, fabrikens hjerta beläget, här skola uppställas en mängd af dessa maskiner, för hvilka kostnaden springer upp till flere hundra tusen kronor.
Här är ock, — det högst uppspringande partiet — det s. k. presstornet, der vattnet pressas ut ur betorna.
I venstra flygeln blifva inrättningar för betornas tvättning, hvarförutom i dess öfre våning förläggas laboratorium och kontorslokaler.
Fabrikens bakre delar, som ej kunvat blifva synliga på vår teckning, komma, förutom vattentornet, att innehålla kalkugn — vid sokerberedningen användes nämligen s. k. kalkmjölk till afsöndring af orenligheter ur sockermassan — vidare benkolsugnshus, med glödagnar för benkolet, och slutligen ångpannelms. Äfven benkolet användes till sockrets rening.
Den maskinkraft, fabriken kommer att använda, är icke så stor som man skulle kunna förmoda vid det förhållande att kolåtgången beräknas till ej mindre än 3,000 ton för första kampanjen. Tre ångmaskiner, 2 på 50 hästkrafter hvardera och en på 15 hästkrafter är hvad som behöfves, men åtgången på ånga är mycket stor vid de många kokningsprocesserna, och så må betänkas att under betkampanjen fortgår arbetet oafbrutet dygnet om: Kolåtgången anslås i allmänhet till 15 procent af betafverkningens vigt, hvilken sålunda med 3,000 ton kol skulle vara för första kampanjen beräknad till omkring 20 tusen ton eller 20 millioner kilogram. Kolåtgången ökas dock något i procent vid jämförelsevis mindre beta fverkning.
Det kommer att bli lif och rörelse i Roma, när fabriken kommer i gång. Man behöfver för att mata tillverkningen icke mindre än 30 vagnslaster betor pr dag. Hvilken trafik på vår jernväg! Fabriken lär tarfva ensamt för sig 75 godsvagnar Arbetet med fabriksbygnaden pågår med all möjlig fart. Redan nu har man hunnit upp till första balklaget på en del af. hufvudbygnaden och nästa Mars månad beräknas det hela vara under tak.Längst. till venster på vår teckning synas i två särskilda fält ännu ett par bygnader. Deras yttre anger tydligt nog deras ändamål af bostäder. Den öfre skall innehålla restaurationslokal för fabrikens tjenstemän, klubbrum och bostäder för så många som möjligt af dem.
Den synnerligen vackra villan i nedersta fältet är afsedd till bostad åt fabrikens disponent, ingeniör P. Forsman. Ritningarna till båda dessa bygnader äro uppgjorda af arkitekten Sven Rosman.
Det är mänga och stora förhoppningar, som knyta sig till Roma sockerfabrik. En gång färdig, skall den blifva hemmet för Gotlands största industri och en industri, som skall bringa välsignelse rundt om i de tusen hemmen i våra bygder. Men om dessa förhoppningar skola i den utsträckning, man så gerna önskar, blifva förverkligade, det beror nu till allra största delen på dessa tnsen hem, der man afskilt några tegar till odlandet af det råmaterial, utan hvilket fabriken blott blir en storartad bygnad. Det är landtmännen, som nu skola görat. Vi tro oss ej säga för mycket, då vi uttala, att viljan finnes hos dem alla Och denna, stödd och ledd af de goda, sakkunniga råd och upplysningar, som stå till buds, skall säkerligen — det önska vi — visa sig nog stark att draga lasset till bys, så att resultatet af Roma sockerfabriks verksamhet måtte blifva för alla parterna tillfredsställande.
Gotlands Allehanda
Fredagen den 15 December 1893
N:r 196