Kontakt med Svensk-Amerika.

Gustaf Näsström.

Intressant föredrag av red. Gustaf Näsström igår kväll.
Inför en talrik publik höll redaktör Gustaf Näsström igår kväll i Stadshotellets festsal sitt beramade föredrag: Kontakt med Svensk-Amerika. Anordnare var Visby lokalförening av Riksföreningen för svenskhetens bevarande i utlandet, och en hel del av medlemmarna i denna sammanslutning befann sig bland åhörarna. Biskop Ysander, som bekant ordförande i föreningen, hälsade också red. Näsström varmt välkommen samt överlämnade ordet till denne. Som väntat blev föreläsningen en intressant blixtvisit i Svensk-Amerika med tal. som spirituell och charmerande ciceron — föredragshållaren är ju känd inte bara som en ypperlig skribent utan också som en talare i besittning av bl. a. ett synnerligen fängslande framställningssätt. Applåden som spontant föll efter framställningens slut gav även belägg för att dr Näsström helt vunnit sitt auditorium.
Tal:s senaste Amerikaresa företogs som bekant i fjol i sällskap med några andra svenska journalister, vilka inbjudits till en studiefärd i landet, och under denna kom man givetvis på olika platser även i kontakt med en mängd svensk-amerikaner eller ättlingar till sådana. Resan över Atlanten företogs för det mesta på 5,000 meters höjd med Clippern, ”en flygande fastighet”. Sedan man genomlidit en mängd formaliteteter i Skottland passera resenärerna först London för att därifrån törna sydväst ut mot Bristol och Irland, där Clippern ligger och väntar. Färden över Atlanten gick-snabbt och så värst länge dröjer det alltså inte förrän man landar i New Yorks flyghamn. Här tas de emot med en yverboren älskvärdhet som vi glömt bort här hemma, -skaka hand med högre svenska dignitärer och andra som ha med resan att skaffa, bl. a. representanter för SKF och den svenska nyhetsförmedlingen. Denna senare institution residerar i en av New Yorks största skyskrapor, National Building, där också en hel del andra mera officiella svensk-amerikaner bo. I denna byggnad inrymmes även Svenska Amerikalinjens kontor, Svenska handelskammaren och andra som i övrigt ha att uppehålla de svensk-amerikanska förbindelserna, berättade tal.

Skåningen Alexandersson gör uppfinning var sjätte vecka.
Amerikaresans syfte var dels anskaffande av nyheter dels att fylla en viss diplomatisk mission. En förkrossande gästfrihet mötte resenärerna överallt. Banketterna var påfrestande, man proppades full med mat och allestädes möttes man med ett glödande intresse för Sverige.
Bland de ’svensk-amerikaner gästerna träffade på sin färd märktes först och främst dr Ernst Alexandersson, en man som bakom sig har en rik och lyckosam uppfinnargärning inom det elektrotekniska gebietet. Numera gör han även militärtekniska uppfinningar — en uppfinning var sjätte vecka är det ungefärliga alexanderssonska tempot. Ernst Alexandersson, skåning till börden, är nu en hundraprocentig amerikanare. Han talar en bruten svenska men längtar hem.
Från New York bar det i väg till Jamestown, som med sina möbelfabriker påminde om exempelvis Smålands Gemla och f£. ö. är ett Småland i miniatyr. Här fick man också det intrycket att smålänningarna äro de mest genuina svenskamerikanerna, och detta inte blott kvantitativt utan även kvalitativt. De hålla mycket bra ihop och deras flit tar sig här formen i utförande av alla rekvirerade möbelstilar, kanske med undantag för de rent modernistiska.
Vidare västerut går emellertid färden. Närmaste målet är Detroit, där en gång Carl Edvard Johansson från Eskilstuna uppfann och sålde sitt berömda precisionsmåttsystem till. själve Ford. MåttJohansson lever alltjämt kvar i folkets minne därute, mera beryktad än både Sven Hedin och Greta Garbo. Han är också en av de otaliga svenskar som skaffat svenskarna ett synnerligen gott renommé i USA. I Detroit träffade man emellertid även många landsmän som inte bara arbetade på verkstäder utan också sådana som hade egna verkstäder.

Carl Milles gör jätteskulptur till kyrkogård i Washington.
En timmes resa utanför Detroit bor skulptören Carl Milles. Trots att han är en smula missförstådd i Sverige längtar han dock tillbaka till hemmet på Lidingö.
Här i Amerika arbetar han under fullkomligt ideala förhållanden i en jätteateljé och här är han också uppskattad till fullo. Fi n. är han sysselsatt med fullbordandet av en av sina hittills största skulpturgrupper avsedd för National Memorial Park i Washington, en stor kyrkogård där hans grupp är avsedd att en gång bli ett pampigt centrum. Konstnären har också flera saker färdiga för befordran till Sverige, bl. a. en gravvård över Gösta Ekman. Milles har här i sin idealiska miljö omkring sig en mängd skandinaver, arkitekter, konstväverskor m. fl.
Från Detroit anlända resenärerna till ett av de största svensk-centra i Förenta staterna, nämligen Chicago, till största delen byggd av svenskar. Svenskarna i Amerika specialisera sig gärna och här i Chicago, fläskpackarstaden, ha de framför allt blivit byggmästare, De ha förtjänat stora pengar och erhållit kommunala förtroendeposter. Det var t. ex. en svensk som tog initiativet till den stora världsutställningen och förde denna lyckligen i hamn. Chicago är även centrum för den svensk-amerikanska pressen, som förresten i och för sig är ett ganska vemodigt kapitel. I ledningen stå gråhårsmän, för vilka 1800-talet och dess förhållanden alltjämt är levande. Av de svenskamerikanska tidningarna av Svensk-Amerikanaren Tribunen relativt välredigerad och den har därjämte ett gott ekonomiskt underlag, till skillnad från många kolleger. Dess upplaga går ut i -55,000 ex., därav 2,000 i Sverige. Tidningen har gått fram över massor av småorgan som den slukat, en tendens som av allt att döma kommer att fortsätta.

Åtskilliga svenska klubbar i Chicago.
I Chicago leva många svenskar av så många sorter att de inte kunna samsas under en hatt. Härav följer att de delat upp sig i många olika sammanslutningar och klubbar. De gästande resenärerna kommo givetvis även här i kontakt med svenskamerikaner och ättlingar till dem.
Det som mest grep dem var ett tal som här hölls av författaren Carl DanielssonSandburg, som lärt sig svenska ur förldrarnas bibel, men är svenskare än någon annan därute, Han är oerhört charmerande och tal. karakteriserade honom i övrigt som ett mellanting mellan svensk rallare och amerikansk student. Han är vidare en stor lyriker och har vunnit en enorm popularitet i staterna. Bland hans arbeten märkes en monografi i fyra band över Abraham Lincoln. I sitt tal röt denne man nu ut sin mening om svensk-amerikanarna. Bl. a. förmenade han att svenskarna hemma äro bättre amerikaner än dem i Amerika.
Efter en natts resa i Pullmanvagn var man så framme i Minneapolis, där många svenska konsuler äro verksamma. Här fanns också något som tal. kallade den törnbladska villan, en paradoxal blandning av alla historiska stilar såväl beträffande arkitekturen som möblemanget. Trots massor av rum bodde familjen i köket — man trivdes bara där. Villan har nu donerats till svensk-amerikanare i Minnesota och står under överinseende av fil. lie. Albin Vidén, som dessutom leder en svensk informationsbyrå. I villan är även ett museum inrymt.

Hos svenska farmare i Minnesota.
Men det är inte blott i själva staden som det finns svenskar. I en gördel runt om bo många svenska farmare, bland dem sjuttioårige C. E. Svensson, som fortfarande går i tungt jordbruksarbete. Svensson hade tio barn, som nu tjäna sitt nya fosterland. I den familjen talar man alltjämt svenska ej bara i första utan också i andra och tredje generationerna. Ett par stenkast från denna gård sågo resenärerna f. ö. en gammal svensk kyrkogård. Inne i själva staden lever även ett vetenskapligt liv på svensk grundval. Tal. nämnde några ledande namn såsom Stomberg, prof. Gustavsson och andra.
I slutet av sin intressanta framställning skildrade dr Näsström besök i bl. a. Kansas, Salt Lake City, mormonstaden, där vattnet uppgavs vara så salt att man endast med svårighet kan få ner fötterna i detsamma. Vidare besöktes Montana där man i ett hem upplevde den svenska idyllen hos fru Agnes Persson, i vars hem den gamla kopparkaffepannan utgjorde centrum.
Över Spokane och Seattle gick resan vidare till San Fransisco med sina 8,000 svenskar, ett frejdigt folk med hurtiga tag. Flera av svenskarna ha tjänat sig bottenrika. Även Los Angeles blev föremål för ett besök. Här påträffade man en annan storsvensk och fabrik???????apelsinomslagspapper. Också Hollywwood fick mottaga visit och här träffade de svenska gästerna bl. a. Ingrid Bergman och Signe Hasso. Och efter ett besök i New Orleans företog man återfärden över den stora kontinenten.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 2 februari 1943
N:r 26

Från Bio till Bio.

Hansa: Halta Lottas krog.
Det må komponeras och skrivas soldatvisor hur mycket som helst — men en sak står fast. Att rubba på populariteten hos ”Bröder viljen I gå med oss till halta Lottas krog i Göteborg”, torde vara ett ganska hopplöst. företag. Den är nog och torde förbli svensk soldatvisa nr 1. Tyvärr, kanske de något ”estetiskt” betonade vilja framkasta på grund av visans något mustiga karaktär, men denna liksom ”Vi lossa sand” har sjungits av generationer svenska rekryter från Rommehed, Backamo, Axvalla och — Visborgs slätt, och kommer att fortleva länge än, Vi animeras till denna lilla reflektion med anledning av att Sveafilm hämtat namnet på sitt senaste lustspel från denna soldatvisa och låtit ”Halta Lottas krog” bli den bikupa, kring vilken svenska beredskapare av båda könen svärma. Nu må det vara. sagt först som sist, att filmens ”krog” är åtskilligt idealiserad och att supen bl. a. lyser med sin frånvaro, men krogvärdinnan finns i Marianne Löfgrens gestalt och flickor finns det — och där det finns flickor finns det också kyssar, som det heter i visan, och det hela har format sig till ett lustspel om svenska soldater och kvinnliga luftbevakare, som ifråga om glatt och hurtfriskt humör icke lämnar något övrigt att önska. I verkligheten går det betydligt lugnare till vid förläggningarna, och romantikens blåa blomma har nog svårt att frodas bland luftvärnskanoner och larmapparater. Men — vid den förläggning det här är fråga om äro, som antytts, glädjeämnena övervägande även om man inte glömt bort, att låta det bistra allvaret skymta fram. Filmen är småtrevlig och underhållande utan stora anspråk, och de medyerkande äro över lag goda krafter. I Åke Grönberg har svensk film fått en glad och gemytlig typ, som man vill se oftare, och Lasse Dahlquist spelar sin löjtnant sympatiskt och käckt. På spinnsidan märkes främst Emy Hagman som klämmig luftbevakerska med lättantändligt hjärta och för övrigt är det gott-onr:kvinnlig fägring. -Naturligtvis har berättelsen sin stygga bov — bovar, rättare sagt, vilka emellertid hållas korta, och en verkligt kostlig scen är den, då tvenne civila fridstörare bultas möra av luftbevakerskorna. Må det sagda vara nog. Det är en lättsmält anrättning som ingen behöver ångra att taga del av.
Som förspel får man till livs några glimtar från Västerbotten, vilka belysa västerbottningarnas sega energi och företagsamhet. En förnämlig film om en förnämlig landsända.
W…

Röda Kvarn: Himlaspelet.
Rune Lindströms berömda Himlaspel är åtminstone i sin filmversion en smula svårförståelig till att börja med — man sitter ganska undrande inför dessa levandegjorda dalmålningar och har svårt att frigöra sig från känslan, att det hela är mera konstigt än konst. Men det dröjer inte så länge förrän man levat sig in i stämningen och med stegrad gripenhet följer Mats Ersson på hans väg till Gud fader för att kräva sin käresta tillbaka. Här talar verkligen de gamla kurbitsmålarnas naiva fromhet direkt till hjärtat, och det är mer än förvånande, att filmkameran så levande och innerligt kunnat återge den skira poesi, som utgör Himlaspelets livsluft. Och har man väl blivit gripen av det som ger scenerna äkthetens prägel, då accepterar man också helt och fullt det som denne kurbitsmålares moderne efterföljare bjuder, då finner man intet egendomligt i att möta Gud fader själv i hög hatt på Dalavägarna, att. träffa: Jonas, Jeremias och Jesaias på fäbodvallen eller att se hur kung Salomos gästabud firas i storstugan.. Det är ett stycke stor könst man här blir delaktig av, och det är icke minst en :predikan, som tränger direkt till hjärtat.
Himlaspelet har en dominerande roll, som med verklig inlevelse gestaltas av författaren själv. Han är tydligen en skådespelargbegåvning av stora mått, och han har väl också varit speciellt inspirerad vid tillblivelsen av detta sitt förstlingsverk. I övrigt äro rollerna många och följaktligen korta. Det märks emellertid hur samtliga skådespelare med. kärlek gått till sina uppgifter, varför också helhetsintrycket blivit det bästa möjliga. En särskild eloge förtjänar fotografen Gösta Roosling, känd från en rad lyriska kortfilmer. Hans bildsvep från sköna dalabygder bidra i icke ringa grad till: filmens framgång.
Ted.

Övriga program:
Roxy: Guldfeber. (Premiär.)
Royal: Gula kliniken.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 2 februari 1943
N:r 26

Norska frikyrkomän anhållna.

Ha deltagit i den kyrkliga aktionen.
Stockholm, 2 febr. (TT.) Norska missionsförbundets missionsföreståndare Christian Svendsen och dess missionssekreterare Peter Hurlen samt redaktören för Kristen Ungdom pastor Halvorsen ha enligt ett privatmeddelande till Svenska Morgonbladet varit inkallad till förhör. De båda sistnämnda ha återvänt, men det finns grundad anledning tro, att missionsföreståndare Svendsen kvarhålles i häkte. De tre männen förmodas ha deltagit i Midlertidige Kirkeledelses aktioner.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 2 februari 1943
N:r 26

522,000 ton fartyg sänkta under januari månad.

73 fartyg torpederade för de allierade.
Berlin, 2 febr. (TT.) Dagens tyska kommuniké uppger januarisitfran för sänkt allierat handelstonnage till minst 522,000 ton. Tyska ubåtar ha under svåraste väderleksförhållanden sänkt 63 fartyg på tillsammans 408,000 ton samt torpederat ytterligare 10 fartyg, vars undergång inte kunde observeras.
Det tyska flyget har ur allierade konvojer i Medelhavet sänkt 18 handelsfartyg på tillsammans 114,000 ton samt 2 jagare, Dessutom ha 37 handelsfartyg på 209,000 ton, 1 kryssare, 2 jagare och 2 bevakningsfartyg skadats.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 2 februari 1943
N:r 26

Ryssarna i västra Kaukasus anfalla från söder.

Söka nå Novorossijsk. — Tyskarna skulle därmed inringas.
London, 2 febr. (TT.) Från östfronten meddelar Reuters korrespondent i Moskva att de ryska trupperna nu rycka fram i en stor båge söder om Krasnodar på sydfronten och hota att skära av reträttvägen för de tyska trupper, som fångats i en fälla i Kaukasus. Ryssarna gå tydligen förbi huvudstaden i Kubanområdet, Krasnodar, för att gå rätt på den stora hamnen Novorossijsk vid Svarta havet. Faller Novorossijsk komma minst 20 tyska divisioner att hotas av förintelse eller kapitulation såvitt de ej inlåta sig på det vanskliga företaget att gå över Kertsjsundet för att nå Krim, säger Reuterkorrespondenten.

Tyska trupper norr om Stalingrad fångna eller nedgjorda.
Moskva, 2 febr. (TT. fr. Reuter.) Midnattskommunikén meddelar att ryssarna på Donfronten norr om Stalingrad fortsatt att nedgöra tyska styrkor. Under måndagen dödades 1,500 axelsoldater. Antalet fångar ökas från timme till timme. På fronterna i söder och sydväst ha ryssarna fortsatt offensiven och erövrat samhällen väster om Voronesj. Även på Kaukasiska fronten fortsatte framtryckningen.

Ryssarna ha intagit Svatovo.
Moskva, 2 febr. (TT.) I en specialrapport meddelas att ryssarna intagit Svatovo 55 kilometer sydost om Kupjansk vid järnvägen Moskva—Taganrog.

Nya erövringar vid Voronesj.
Moskva, 2 febr. (TT.) Ryssarna ha på Voronesjfronten tagit distriktshuvudorten Sovjetskij och järnvägsstationen Ksjen samt flera samhällen på sydfronten, nordkaukasiska fronten och på transkaukasiska fronten.

Ryssarna rapportera många erövrade orter.
Moskva, 2 febr. (TT.) I midnattskommunikén nämnas hamnen på flera erövrade mindre örter på Voronesjfronten, på sydfronten och på den kaukasiska fronten. I Barents hav ha de sovjetryska krigsfartygen sänkt ett transportfartyg på 8,000 ton.

5,000 tyskar hålla stånd vid Stalingrad, säger Moskva.
Moskva, 2 febr. (TT.) Reuters specialkorrespondent meddelar, att 4,,000 å 5,000 tyskar alltjämt hålla stånd i en liten ficka mellan de båda från Stalingrad utgående järnvägslinjerna, den ena i nordvästlig och den andra i västlig riktning.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 2 februari 1943
N:r 26

Anga J. U. F:s årsmöte.

På lördagskvällen höll Anga JUF-avdelning sitt årsmöte under ordinarie ordförandens ledning. Sedan denne hälsat alla välkomna inleddes förhandlingarna, varvid först styrelse- och revisionsberättelser föredrogos och ansvarsfrihet beviljades. Föreningen har under året varit i livlig verksamhet och tio möten, fem tävlingar samt en försäljning ha hållits. Syföreningen har också varit livligt verksam och klubbodlingen av växter har haft 19 deltagare. Avdelningen har även haft en egen odling. Studieverksamheten har bedrivits med all energi och biblioteket har blivit utökat. Räkenskaperna balansera på 923:44 kr. med en behållning på 327:48 kr.
Samtliga funktionärer i styrelsen omvaldes och ordförande är alltså H. Pettersson, vice ordförande och kassör A. Levin, samt övriga styrelseledamöter G. Eklind, Astrid Stenqvist och Ingrid Bendelin. Suppleanter äro V. Wahlqvist. Ingegerd Pettersson, H. Larsson och Kally Hellgren. Till revisorer utsågos A. Johansson och E, Bendelin. Till tävlingsledare valdes G, Eklind, till idrottsledare K. Johansson, till syföreningsledare Astrid Stenqvist och till distriktets årsmöte A. Levin, Ingrid Bendelin och Astrid Stenqvist. — Till klubbodlingsledare valdes Verner Wahlqvist. Mötet beslöt anslå 33 kr. till studiebiblioteket.
Efter förhandlingarnas slut sjöngs ”Gotland fosterö” och sedan fortsatte man med ett samkväm, vid vilket förekom underhållning av skilda slag.

Hejnum-Bäls JUF-avdelning
har haft årsmöte. Ordf. hälsade medlemmarna välkomna till avd:s 11:te årsmöte och uttalade en förhoppning om ett arbetsår i samarbetets tecken.
Av årsberättelsen framgick, att avd. under året haft 8 möten, en maskeradbal samt en skidtävling, vartill Källunge JUF-avd. inbjöds och deltog med 14 medlemmar. Vidare hade avd:s gymnaster anordnat en sommarfest med bl. a. föredrag av överstelöjtnant Erik Edlund samt gymnastikuppvisning.
Vid därpå företaget val fick styrelsen följande saåmmansättning: ordf. Henning Johansson, v. ordf. Anna Hansson, kassör John Nyström, v. kassör Gustav Nilsson, sekr. Eva Hultberg, v. sekr. Karin Gunnarsson, täv.led. Sten Blomér, v. tävl. Helmer Andersson, ledamöter av styrelsen Vera Jakobsson och Henry Bendegard, pressref. Vera Jakobsson, idrottsledare Henning Johansson, vice idrottsledare Henry Bendegard, revisorer Eva Bendegard och Helge Johansson, kommissionär för JUF-Bladet Hellfrid Andersson samt ombud till distriktets årsmöte Britta Blomér och Clas-Henrik Hultberg.
Avd. beslöt undersöka bygdegårdsfrågan samt anskaffa ritningar. Till kommitté valdes Helmer Andersson, Sten Blomér, Henning Johansson och Henry Bendegard.
Därpå förrättades prisutdelning till klubbungdomarna, som haft körtävling hos klubbledaren, Helmer Andersson, i somras.
Efter en del lättare programpunkter, varvid bl. a. Sten Blomér utförde en monolog med känd bravur, samt lekar och dans, avslutades mötet med ”Du gamla, du fria”.
E. H.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 2 februari 1943
N:r 26

Hur blir vädret?

Fortfarande blidväder.
Utsikter: Styv till hård bris, mestadels uppehållsväder och blitt.
Barometer idag kl. 13 i Visby 751 mm.
Stormvarning har utsänts för södra Östersjön upp till. Öland för frisk till styv kultje.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 2 februari 1943
N:r 26

Stadens trafikreglemente revideras.

I skrivelse till drätselkammaren har magistraten meddelat, att en omarbetning av det för staden gällande trafikreglementet kommer att vidtagas samt att avsikten vore att bereda en representant för kammaren tillfälle att delta i detta arbete.
Kammaren beslöt i går att till ombud utse byggnadschefen.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 2 februari 1943
N:r 26

Hemkonsulenterna.

Lantbruksstyrelsen har på framställning av Gotlands läns hushållningssällskap fastställt instruktion för hemkonsulenten hos sällskapet.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 2 februari 1943
N:r 26