Ingen uppdelning av Stenkumla nuvarande pastorat?

Kommerskollegium: förhållandena ha icke åndrats sedan sammanslagningen.
Stockholm den 5. (H. B.) Kammarkollegium föreslår k. m:t lämna utan åtgärd den av Valls, Hogräns och Atlingbo församlingar gjorda framställningen om församlingarnas frånskiljande från Stenkumla m. fl. församlingars nuvarande pastorat för att bilda eget pastorat.
Då k. m:t i augusti 1919 beslöt, att Stenkumla, Västerhejde och Träkumla, församlingars pastorat, Valls och Hogräns församlingars pastorat samt Atlingbo församlings pastorat skulle förenas till ett pastorat, förelåg till prövning, erinrar kollegium, ett av kollegium i juni samma år framlagt förslag, att Atlingbo och Valls särskilda pastorat skulle förenas till ett pastorat, vilket förslag emellertid icke vann avseende. Enär under alen därefter gångna tiden några förändrade förhållanden av beskaffenhet att föranleda animal uppfattning rörande den kyrkliga organisationen inom Stenkumla nuvarande pastorat icke kunna anses ha inträtt vare sig genom inträffad obetydlig folkökning — som för övrigt icke sträckt sig till de sökande församlingarna, vilkas folkmängd tvärtom minskats — eller genom andra förhållanden samt icke någon av de församlingar, som skulle avskiljas från pastoratet för att bilda eget pastorat, velat ikläda sig härför stadgade åtaganden, hemställer kollegium, att framställningen icke måtte vinna avseende.
Enahanda hemställan göres av länsstyrelsen i Visby, som uttalar, att det väl ej kan bestridas, att att sammanförande till ett pastorat av sex församlingar måste medföra vissa olägenheter. Fråga, är emellertid enligt länsstyrelsens mening, om dessa olägenheter äro av iden betydelse, att de böra föranleda till rubbning av den år 1919 fastställda löneregleringen. Inom pastoratet skall ju finnas såväl kyrkoherde som komminister, och med hänsyn till pastoratets Folkmängd vill det synas, som om genom en lämplig arbetsfördelning mellan dessa tjänstemän olägenheterna, kunde
i väsentlig mån hävas. Men även om man från flera synpunkter kan anse, att den ifrågasatta delningen av pastoratet är önskvärd och skulle lända församlingsvården till fördel, är dock att märka, tillägger länsstyrelsen, att icke någon av församlingarna velat åtaga sig för pastoratsbildningen föreskrivna villkor.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 5 November 1928
N:r 260

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *