Th. Gardell 80 år.

Om fredag, den 1 augusti, fyller en av Gotlands mest aktade och bemärkta odalmän, f. riksdagsmannen Th. Gardell, Gans i Näs, åttio år.
Theodor Gardell är född vid Björnungs i Lokrume, och efter att ha genomgått folkhögskolan och lantmannaskolan i Hemse samt praktiska jordbrukskurser i Skåne flyttade han till Näs, där han 1895 övertog sin svärfaders gård. Redan tidigt blev han i sin nya hemkommun anlitad för en del förtroendeuppdrag, och dessa växte efterhand, för att så småningom komma att omfatta ledamotskap i snart sagt samtliga kommunala nämnder, råd och styrelser inom Näs socken. Nämnas kan att han 1898 — vid 26 års ålder —valdes till kommunalstämmans ordf., en befattning som han beklädde till senaste årsskiftet eller i inte mindre än 53 år! Det dröjde inte heller länge förrän hans krafter togs i anspråk för en mängd uppdrag som gällde länet. I landstinget invaldes han 1910 och var 1931-44 dess ordförande. Under åren 1920-44 representerade han bondeförbundet i andra kammaren. Vidare kan erinras om att han varit ordförande i stiftsnämnden och i Fidenäs mejeri AB samt ledamot av skogsvårdsstyrelsen.
De utmärkande dragen hos Theodor Gardell är omutlig hederlighet och stor hjälpsamhet. Hans gedigna karaktärsegenskaper har skapat respekt och tillgivenhet för hans person, icke enbart nå fäderneön utan även nå fastlandet. På sin högtidsdag kommer han säkerligen också att få mottaga många bevis på vänskap och uppskattning.

Gotlänningen
Måndagen 28 Juli 1952
Nr 171

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *