Stångaspelen blev en strålande idrottsfest.

Siltepojkarna spelade bra och blev pärkbäst.
Amerikanska turister gladdes åt Gotlandsrussen.

STÅNGASPELEN — den gotländska-idrottens Olympiad — blev liksom så många gånger förr en strålande idrotts- och folkfest bevittnad av inemot 6.000 personer. Rent idrottsligt blev det Siltes spel, man tog hem segern i både fram- och bakpärk och därtill vann också Erik Hedin femkampen. Vädret var det allra bästa, en lätt molnslöja hindrade de starkaste solstrålarna att tränga igenom och göra dagen »svettig» för de ca 800 tävlande.
Spelen började som vanligt med idrottsgudstjänst förrättad av prosten Artvid Ruhr innan uppropet började. Glädjande var att det inte var mindre än 41 pärk lag anmälda och det är väl många år sedan det var så många. Tävlingarna gick smärtfritt och prisutdelningen kunde förrättas strax före 20-tiden av landshövding Åke Hovgard.

»Gotlands bäste pärkspelare»
sa folkskollärare Dahlgren om
Allan Nilsson, När, som på
bilden överst spänt avvaktar
spelets gång.
På undre bilden ses en annan
duktig pärkkarl, Sigurd Nordahl,
Östergarn, som spelade i rekrytklassen.

SILTEPOJKARNA visade verklig kämpaglöd i bakpärken och det kom inte som en direkt sensation att det lyckades helt för dem. Erik Hedin var pärkkarl i både fram-och bakpärken. I första matchen mötte man Gothem, som ju var så framgångsrika för några år sedan, och slog dem. Andra matchen var en av dagens finaste, När, med Allan Nilsson i pärken, visade upp grant spel men mot Silte räckte det inte. Den verkliga finalen gick mot Burs och det var oerhört hårt, men det redde ändå upp sig för Hedins pojkar. I matchen om andra pris, När—Burs, tyckte många gamla Stångaspelsveteraner att det var den finaste »boll» man sett på länge och det säger väl en hel del.
I frampärken var Silte lika obevekliga, det började med seger över Burs II, som hade unge Åke Thorsson i pärken. Finalen gick mellan Silte och Bursettan och det bjöd på rafflande spel, men Silte gick inte att hejda.
Detta om mästarklassen. Fint spel och det roligaste av allt, det var ärligt spel, det var det i »underklasserna» också. När, som väl nästan får anses som pärlspelets Mecka på Gotland, hade många fina lag. Bl.a. ett riktigt ungdomslag med ypperlige Arne Olsson som pärkkarl. Så hade man gubblag också, men de fick stryka på foten för grannarna Lau den här gången. Men det är sem Dahlgren sa, de vinner vartannat år. I gubbmatchen fick man förresten se spel av klassisk art, hojtande och diskussioner i långa banor, men roligt var det.

Mat måste man ha för att kunna tävla.
Här är det framgängsrika Siltelaget,
som vann både framoch bakpärken,
under en paus i tävlingarna.

DET VAR INTE SA MÅNGA varplag med i år som annars, men i fråga om kvaliten var det minsann inte sämre än vanligt. Redan på ett tidigt stadium såg man att Bertil Olofssons lag i Stånga var i fin form och det skulle behövas många nol1 lor från motståndarna för att få bort dem. Svenske mästaren, Bertil själv, alltså, har genom sjukdom tränat minimalt i år, men han kastade ändå ypperligt. I första omgången var det inte några sensationer, om man nu inte tyckte att det var en liten överraskning att Hederstedts lag åkte på däng i första omgången mot Erik Normans lag, Visby.
Semifinalen i grupp I gick mellan Olofssons lag, Stånga, och Nils Nordströms, Fårösund. Det blev rätt så övertygande seger för Stånga med 12-4, 12-7. K. S. Ahlströms lag, Eskelhem, hade frilotten och i finalen blev det de två som tampades inför ett 150-tal personer. Stångalaget tog två raka kulor, 12-7, 12-9, och vann därmed sin första seger i ett Stångaspel. Man har kastat bara ett år tillsammans och i fjol vid debuten kom man 4:a.
I grupp II var det final mellan Sylve Gunnarsson, Slite, och Arne Andersson, Endre, som tidigare slagit Per-Johan Lithllerg, Buttle,
semifinalen med 12-5, 12-5. Finalresultatet blev 12-7, 12-9 till Anderssons lag.
En nyhet för året hade man, och det var införandet av pojkklass, de har ju tidigare fått nöja sig med »lilla» Stångaspelen påå hösten. De små knattarna blev också hyllade lika kraftigt som de stora i mästarklassen.

STÅNGSTÖRTNINGEN och femkampen hade som vanligt lockat de största åskådarskarorna. Det blev som så många gånger förr K. G. Larsson, Lau, som hivade stången längst. Han inledde med 8.99 och ökade i andra omgången till 9.20 och det stod sig i hela tävlingen. Erik Hedin, Silte, satsade kolossalt varje gång, men misslyckades på det. Tvåa blev John Göthberg, Fröjel. Bland oldboys visade »Peking» Hellström att de gamla takterna ännu sitter i.

FEMKAMPEN hade lockat sex startande och i de två första grenarna, 100 in och längdkast med varpa, gick alla vidare. I höjdhoppet gick det galant till 142, men då gick det inte längre för John Göthberg och han fick lämna av. Det hade dock varit snudd på att storfavoriten K. G. Larsson rivit och då hade det väl blivit en liten sensation. I stångstörtning fick Klintes Karl Pettersson ge sig och kvar till ryggkastatet kvarstod K. G. Larsson och Erik Hedin, Silte. Efter var sin seger tog Hedin i för allt han var värd i tredje kastet — och lyckades. Kampen om tredjeplatsen gick mellan Lennart Larsson, Lau, och Evert Krusen, Fardhem, och den senare vann där, men först efter tre kast.
I samband med dessa tävlingar gick den mera skämtbetonade saken, herre på vågrät stång, och naturligtvis blev det ovationer när kuddarna visslade i luften.

Stångaspelsgeneralen, Reinhold Dahlgren, pratar
här med Bo Sunden, Åke Svensson, Stig Olsson,
Bertil Nilsson och Rolf Olsson om pärkspelets finesser.
Undra på att pojkarna verkar så intresserade.

ETT LYCKAT INSLAG i år var russgaloppen och de sju ungdomarna väckte jubel när de på äkta cowboy-maner rusade fram över fältet. Sex grabbar och en flicka ställde upp och Ylva Loven visade grabbarna ryggen när hon på Bodic gick fram till seger. Loppet började litet dramatiskt då ett av russen krånglade och kastade av ryttaren, Lasse Thunegard, men denne släppte inte tömmarna ändå utan släpade med. Han fick dock ge sig till slut.
Rena rama cirkusen blev det när flygplanet med »pengar från skyn» kom. Folk blev som galna och rusade fram som den värsta buffelhjord, som inte kunde hindras av varken stängsel eller åkerfält. Mitt i all röran fanns också en idyll — en familj satt oberört och »fikade» i det gröna, medan hundratals ben rasade förbi och över »bordet». Det är klart att det kan vara roligt med ett sådant inslag, men man bör nog akta sig för att få in för mycket reklam inom idrotten.
Som helhet betraktat så stod inte dessa spel sina föregångare efter. Det var god idrott och det var roliga inslag. Turistföreningen hade en tur till platsen med bl.a. en del amerikanska turister och de tyckte mycket om de gamla gotländska idrottslekarna, men russgaloppen tog ändå priset tyckte de.
Rune.

Pärkmästarna
det duktiga Siltelaget ingick följande mannar: Bengt Hedin, Harry Taxen, Helge Carlsson, Harry Hedin, Erik Hedin (pärkkarl), Eric Carlsson, Sylve Melin och Inge Pettersson.
De duktiga Laugubbarna heter: Erik Larsson, Harald Hansson, Gustav Larsson, Sigfrid Larsson, Ivar Laurin, Erik Karlsson och Oskar Johansson.

Varpmästarna
Stångalaget ingår Bertil Olofsson, svensk mästare i fjol, Ture Pettersson, ett SM tidigare, och »Gotten» Andersson. I fjol på Stångaspelen kom de på fjärde plats.

Prislistan
Bakpärk. Mästareklassen.
1) Silte, pärkkarl Erik Hedin (Visby Bollkl:s vandringspris, Stefansgillets vandringspris),
2) Burs, Albert, Alven-gren (Gotlands Idrottsförbunds vpr),
3) När II, Allan Nilsson, 4) Gothem, Henning Gahnström,
5) Viklau, Karl-Gustav Berg,
6) När I, Thure Häglund.
Klass A.
1) Burs, Åke Thorsson,
2) Gammelgarn, Sigfrid Pettersson,
3) Lau, Allan Larsson,
4) Östergarn, Sigurd Nordahl,
5) Lokrume, Bert Nilsson,
6) Sanda, Tore Karlsson,
7) Stånga, Allan Rundby.
Bakpärk. Rekrytklassen: Grupp 1.
1) När, Arne Olsson,
2) Stånga, Lars Ebbe Svensson,
3) Gothem, Sven Jakobsson.
Gubbklassen.
1) Lau, Erik Larsson,
2) När, Valfred Nilsson.

Frampärk. Mästareklassen.
1) Silte, Erik Hedin (Kungapokalen i vandringspris),
2) Burs I, Ivar Häglund,
3) Gothem, Henning Gahnström,
4) Burs II, Åke Thorsson,
5) När II, Bertil Schyberg,
6) När I, Ture Nilsson.
Frampärk. Klass A.
1) Stånga, Allan Rundby,
2) Viklau, Alert Berg,
3) Lau, Lars Olofsson,
4) Lokrume, Bert Nilsson,
5) Sanda, Tore Karlsson,
6) Östergarn, Sig. Nordahl.
Rekrytklassen.
1) Gammelgarn, Rune Nilsson,
2) Stånga, Lars Ebbe Svensson,
3) När, Arne Olsson.
Gubbklassen.
1) Lau, Harald Hansson,
2) När, Kristian Nilsson.
Till bäste pärkkarl i bakpärk, Mästareklassen (fåtölj) har tilldelats: Erik Hedin, Silte.
Till bäste pärkkarl i frampärk, Mästarklassen, har tilldelats Ivar Häglund, Burs.
Knut Östergrens vandringspris har tilldelats När IF.
Konsul Cramérs vandringspris har tilldelats för vackert och ärligt spel Viklau IF.
Till bäste pärkkarl i bakpärk, Klass A, har tilldelats Åke Thorsson, Burs.
Till bäste pärkkarl i frampärk, Klass A, har tilldelats Alert Berg, Viklau.
Till bäste pärkkarl i bakpärla, Rekrytklassen, Arne Olsson, När.

Stångstörtning.
1) K. G. Larsson, Lau,
2) John Göthberg, Fröjel,
3) Harald Olsson, När,
4) Lennart Larsson, Lau.
Oldboys.
1) Erik Hellström, Visby,
2) Henning Olsson, Viklau.

Erik Hedin, Silte,
spelens framgångsrikaste idrottsman. Han fick priset som
bäste pärkkarl och vann dessutom femkampen.

Gotländsk femkamp.
1) Erik Hedin, Silte,
2) K. G. Larsson, Lau,
3) Evert Krusell, Fardhem,
4) Lennart Larsson, Lau.

Herre på vågrät stång.
1) Bert Vallin, Stånga,
2) Lars Larsson, Vall.

Russgalopp.
1) Ylva Lovén, Hästnäs,
2) Tore Norman, Halla,
3) Bert Åke Åhlström.

Varpa. Klass 1. Grupp 1.
1) Bertil Olofstson, Stånga, mästerskapstecken,
2) K. S. Ahlström, Eskelhem,
3) Nils Nordström, Bunge,
4) Erik Ahlby, Endre,
5) Erik Svärd, IV Visby,
6) Gösta Björklund, Gothern.
Grupp II.
1) Arne Andersson, Endre,
2) Sylve Gunnarsson, Slite,
3) Per-Johan Lithberg, Buttle.
Grupp III.
1) Villy Pettersson, IV, Visby,
2) K. G. Hederstedt, Buttle,
3) Helge Nyberg, IV, Visby.
Grupp IV.
1) Ivar Dyplin, Tofta,
2) M. Pettersson, Ljugarn.
Klass II. Grupp 1.
1) Folke Olsson, Norrlanda,
2) John Lövgren, Roma,
3) G. Johansson, Stenkyrka,
4) G. Malmqvist, Stenkyrka,
5) Einar Larsson, IV, Visby,
6) Vilhelm Nilsson, Östergarn.
Grupp II.
1) Sven Nyroth, Roma,
2) S. O. Öhman, Mästerby,
3) Gösta Nilsson, IV, Visby,
4) Klas Kristansson, Fardhem.
Grupp III.
1) Stig Pettersson, Norrlanda,
2) Lennart Larsson, Hablingbo,
3) Knut Mattson, Hablingbo,
4) S. Nilsson, Garda.
Grupp IV:
1) I. Holmberg, Fide,
2) Gösta Norrby, Eskelhem.
Klass Grupp I.
1) Yngve Eneqvist, Garda,
2) Gillis Lundgren, Burgsvik,
3) Nils Engström, IV, Visby,
4) Gustav Gustavsson, Klintehamn,
5) Yngve Pettersson, Ekeby,
6) Alrik Johansson, Gothem,
7) K. E. Magnusson, Mästerby.
Grupp II.
1) Evert Nilsson, Bäl,
2) Arne Tingström, Ljugarn,
3) Villy Lundin, Ekeby,
4) Sven Bohman, Hejde.
Grupp III.
1) Tore Olsson, Solna,
2) Per Hanson, Roma,
3) Art. Nannsjö, IV, Visby,
4) Yngve Ringbom, IV, Visby.
Grupp IV.
1) Thure Lövqvist, Vall,
2) Sune Stenström, Fole.
Oldboys. Grupp I.
1) Henning Nyberg, Visby,
2) John Palmgren, Visby,
3) Hjalmar Siltberg, Garda.
Grupp II.
1) Reginald Olsson, Hemse,
2) Gunnar Lavergren, Endre,
3) Gustav Hallin, Visby.
Stenklassen. Grupp 1.
1) Sven Olsson, Vallstena,
2) Bernhard Nyström, Slite,
3) E. Olsson, Sanda,
4) Gösta Storm, Stånga,
5) Sven Wahlgren, Etelhem.
Grupp II.
1) John Johansson, Hemse,
2) Axel Nordström, Etelhem.
Grupp III.
1) Gösta Helm, IV, Visby,
2) Sigurd Olsson, Halls,
3) Bröderna Pettersson, Rone.
Grupp IV.
1) Folke Melin, Etelhem,
2) E. Ulmstedt, Etelhem.
Damklass.
1) Asta Öström, Burs,
2) Eivor Österberg, Väskinde,
3) Astrid Nilsson, Visby,
4) Elsa Enström, Visby,
5) Maj-Britt Pettersson, Anga.
Pojkklass 12-14 år.
1) Yngve Hellström, Kräklingbo,
2) Sylve Nordström, Etelhem,
3) Lars Åke Johansson, Fole,
4) Bo Pettersson, Atlingbo.
Pojkklass 15-16 år.
1) Harald Söderqvist, Vallstena,
2) Ove Olofsson, Fole,
3) Sören Pettersson, Stånga,
4) Rolf Norman, Fårösund,
5) Tore Villiamsson, Norrlanda,
6) Lars Olle Johansson, Norrlanda.
Pojkklass 17-18 år.
1) Erland Stenström, Linde,
2) Sture Andersson, Stånga,
3) Edgard Hård, Burs,
4) Yngve Pettersson, Hablingbo.
Propagandaklass. Grupp 1.
1) G. Jakobsson, Vamlingbo, dir. Herman Duses vandringspris,
2) Anders Arvidsson, Burs,
3) Arne Thomsson, Fårösund,
4) Art. Björkander, Stenkumla,
5) H. Stenkvist, Hablingbo.
Grupp II.
1) Erik Larsson, Garda,
2) Vald. Jakobsson, Slite.
Grupp III.
1) Gottfrid Jakobsson, Stånga,
2) Erik Dahlby, Etelhem,
3) K. Thimgren, Bara.
Grupp IV.
1) Ragnar Sjögren, Stenkumla,
2) Axel Norrby, Visby.

Gotlänningen
Måndagen 7 Juli 1952
Nr 153

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *