Sportspalterna

25 damer med i kvällens DM.
IF Gute står i kväll som arran gör för dam-DM i friidrott på Gutavallen. En av de ledande kraf tema för damidrotten är Britta Widerkrantz i Gute, som är glad åt att inte mindre än 25 flickor kommer att delta och med ett tämligen stort antal starter i de olika grenarna.
Britta Wiederkrantz lämnar följande tips inför kvällens DM:
100 m: Där är det sex startandee av vilka Ebba-Lisa Ottosson. Bro, är det starkaste namnet. Maj-Britt Söderstrand skulle nog om hon ställt upp utgöra ett starkt hot.
Längdhopp: Sex å sju ställer upp. Här har nog Maj-Britt Söderstrand, Visby IF, de största utsikterna att vinna, Ebba-Lisa är stark konkurrent.
Slungboll: Sex å sju deltagare, av vilka Kerstin Ahlberg, Gute, om hon nu blir med — det är lite csäkert — bör vinna. Annars har vi ju Ulla Wallin, Bro.
Höjdhopp: Av sju deltagare tycks Maj-Britt Söderstrand ha största chahsen till seger. Elsie Karlsson, Gute, har ont i benet, men hon kommer att ställa upp och har hon inte alltför stor känning av sin skada, kan det bli hårt om segern.
Kula: Sex flickor ställer upp, och det är svårtippat. Ingrid Othberg, Gute, är kanske den som man vågar hålla mest på.
Stafett 4 x 100 m: VIF har två lag med, vi vet ännu inte om vi kommer med något lag, om vi gör det har vi nog ändå ingen chans.
Till sist kan nämnas att tävlingarna börjar kl. 18.

100 har nu tagit simborgarmärket i Visby.
Ordf. i Wisby simsällskap Åke Andersson blev lite förvånad över en uppgift från »simborgarhåll» att inga prov för simborgarmärket var anordnade i söndags. Åke upplyser för Gotlänningen:
— Trots det blåsiga vädret i söndags klarade 20 proven för simborgar-märket, och i Visby har nu sammanlagt 100 tagit märket. I sammanhanget vill jag passa på att tala om, att det blir prov för märket i morgon och på fredag vid Kallbadhuset mellan kl. 17 och 19, säger ordf. till sist.

VAIK-juniorerna slog Kalmar FF.
VAIK:s juniorer gick segrande ur sin andra Kalmar-match. Motståndare var KFF och resultatet blev 2-1. För målen svarade P. A. Svenningsson och Bertil Andersson.

Torsburgs BK.
som ju blir den nya bekantingen i seriefotbollen i höst spelade i går en match mot Buttle, som heller inte haft lag tidigare, men förlorade stort med 7-2 (3-0). Bäst i segrarlaget var inte alldeles obekante Gutespelaren Sven Uhr, som spelade hi.

Premiär den 3 aug. på Vallen.
Söndagen den 3 aug. blir det åter stockholmsseriefotboll på Gutavallen. I år blir det lag från södra gruppen som kommer att spela här och första lag blir Värtans IK. Fjolårssegrarna, IFK Stockholm, har ju varit här nere och fått stryk av Gute, så att man kan hoppas att det skall bli en bra gotlandsinsats även i denna serie.
I fjol var det också premiär på Barnens dag-söndagen och då var det ju invasion till Vallen och det kan man väl räkna med i år också. Spelprogrammet har fått följande utseende:
3/8 Gute—Värtans IK 24/8 Kungsholms IF—Gute (Stadshagens IP)
31/8 Gute—Mälarhöjdens IK 7/9 Gute—Årsta SK 14/9 Enskede IK—Gute (Enskede IP)
21/9 Gute—Essinge IK 28/9 IK Tellus—Gute (Aspuddens IP)
5/10 Gute—Tellus
12/10 Essinge IK—Gute (Essinge IP)
19/10 Årsta—Gute (Aspuddens IP) 26/10 Gute—Enskede

Vårpremiär den 26 april.
På hösten spelas 13 matcher, medan vårprogrammet omfattar endast fem matcher. Då blir det start på bortaplan mot Mälarhöjden. Programmet ser ut så här:
26/4 Mälarhöjden—Gute (Mälarhöjdens IP)
3/5 Gute—Kungsholmen 10/5 Värtan—Gute (Hjorthagens IP)
17/5 Gute—Högalid
25/5 Gustavsberg—Gute (Gustavsbergs IP)

CYKEL:
10 klubbar med i Visbyloppet – Finish ej med på startlistan.
Årets Visbylopp på cykel går på söndag och allt tyder på att det kommer att bli en stark tävling. Inte mindre än tio klubbar är representerade och sammanlagt blir det 35 cyklister som kommer att vara ute på banan. Starten går vid Shell bensinstation på Söderväg kl. 9 och starterna går med en minuts mellanrum.
Banan sträcker sig över Hallvards-Zion — Stenkumla—Träkumla—Visby och mäter 24,7 km. A- och B-klassen kör fyra varv (98, 8km). C-klassen och Yngre Oldboys 3 (70 km) medan Debutantklassen kör banan ett varv. Det blir alltså tillfälle för publiken att få se A- och B-klassarna vid vändpunkten fyra gånger. Efter tävlingen blir det prisutdelning på planen utanför start- och målplatsen.
Som sagt tävlingen ser ut att bli stark och vi kan ju presentera ett lite klipp ur startlistan:
Klass A: 1) Folke Malmros, Kalmar CK (vann Visbyloppet förra året), 2) Gustav Rydmark, C. K. Olympia (sexdagarscyklist), 3) Paul Andreasson, Alingsås (vann Finish Tingstädelopp förra året), 4) Ingvar Törnström, Södertälje C. A. (tippad segrare), 5) Kurt Tuden, Jönköping CK (blev 17:e man på tiden 1.16 på femmilen i SM.
Klass B upptar endast tre cyklister, därav bröderna Rosendahl, VCK. Som favorit får man väl sättta Eifel Rosendahl.
I C-klassen är Lars-Olof Jansson, CK Falken och Olle Lindgren, VCK favoriter, men man kan även vänta överraskning från Erik Lindberg, VCK.
Yngre Oldboys är bara tre till antalet och det blir Bror Larsson som får försvara hemmafärgerna mot farliga brödraparet Einar och Rickard Andreasson, Alingsås.
Debutantklassen: Daniel Johansson, VCK (favorit) Bent Vennberg, VCK (farlig konkurrent). I Debutantklassen startar även Karl Skyvall, Södermalm CK, som enda äldre Old-Boy.
Finish lyser med sin frånvaro
Trots den stora tillslutningen till ett lopp som har alla förutsättningar att bli ett spännande och trevligt sådant har man inte hört ett ord från CK Finish, och ändå lär väl klubben i fråga ha en del starka namn att ställa upp!?
Tävlingsledare blir Rune Öster och banchef Erik Cederqvist. Samtliga funktionärer och kontrollanter samlas kl. 8 vid startplatsen. Omklädnad och hämtning av nummerlappar sker vid Gutavallen.

AIK till DM-final efter storseger mot Roma IF.
Det tycks vara alldeles omöjligt för Roma att kunna spela mot Visby AIK, eller man kan också säga, att AIK just mot Roma plockar fram det bästa spelet. Det blev nu liksom i våras en storseger för visbyklubben, ty siffrorna blev 5-0 (2-0). AIK-spelet som för dagen gick ovanligt oljat var av god klass efter gotländska klass-I-förhållanden. Roma däremot kämpade bättre, men man lyckades inte framför mål och då tappar man lätt sugen.
Trots att visbylaget hade vinden i ryggen så höll dock Roma spelet väl uppe, men det var i alla fall AIK som gjorde första målet och det kom efter knappt en halvtimmes spel. »Kajan» Almlöf drög i väg en boll i meterhöjd och den borrade sig in i nätet utan att Holmberg kunde hindra den. Tio minuter senare ökade »Krullis» Johansson ledningen, det var efter en grann rusch på högerkanten som han avslutade med markskott i bortre burgaveln. I andra halvlek, då Roma hade vindhjälp, var faktidkt AIK ännu mer överlägsna. Målskyttet inleddes i 17:e min. och det var åter »Krullis» som nätade. Han blev ensam med Holmberg efter en miss i Romaförsvaret. Minuten efter var fjärde målet ett faktum, »Kajan» tog tacksamt emot en målvaktsretur och efter en avdribbling sköt han vackert. Slutresultatet fastställde Allan Persson i 37:e min. på nick efter inlägg från »Kajan».
I Roma var det försvaret som fick bära den tyngsta bördan och de bakre leden kämpade också bra, medan halvbackslinjen inte lyckades något vidare. Kedjespelet gick alldeles för mycket på högersidan, på vänster var det mycket mer framkomligare och då kanske det hade resulterat. Frånvaron av Sven-Erik Jansson gjorde väl en hel del också. AIK-kedjan gick ovanligt bra och då särskilt högersidan, som ju också gjorde fyra mål. De båda halvbackarna, Svennefelt och »Bigen» kämpade också bra. De matade kedjan ideligen med fina bollar.
200 personer tittade på och Venell dömde.
Rune

Gotlänningen
Onsdagen 16 Juli 1952
Nr 161

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *