Sportspalterna.

Uppmärksammad Gotlandsseger.
DAGENS STÖRSTA SENSATION inträffade i skymundan i Tidaholm, där lilla Gotland slog bjässen Västergötland i landskapsmatchen i fotboll med 3-2. På bortplan alltså! Så skriver R:et Eklöv, DN:s sportchef, i sin krönika. Och visst var det starkt av Gotland att vinna, frågan är, om man inte sätter den här segern som förnämligare än fjolårets mot Småland. Det ser ut som om vårt landskapslag bara kan göra riktiga kämpamatcher på bortaplan. Vi har tidigare påtalat, att publiken här på Gutavallen inte hjälper de våra utan snarare stjälper dem. Kanske är det orsaken till att grabbarna får sådan spelglädje när de kommer ut. Något gör det säkert.
— Publiken den var alla tiders, säger Åke Jansson, den applåderade även när vi gjorde några bra saker. Den var sportslig på alla sätt. Spelet? Ja, jag har alltid trivts med att spela ihop med »Mulle» Othberg, det går så lätt ett kortpassa med honom. Så är han ju en kämpe, han vill att grabbarna skall ge sig helt och kämpar gör han själv också. Värmen var kollossal, man kunde inte röra sig så lackade svetten av en. Men roligt var det …
Så långt Åke.

GOTLÄNNINGARNA gjorde ett starkt intryck på fotbollsförståsigpåarna i Västergötland. Lokalpressen ger de våra ett högt erkännande. Så här skriver Göteborgs Handels och Sjöfarts-tidning:
…. I den tropiska värmen visade gästerna den största energin och segerviljan och vann tack vare detta. Efter spelfördelningen borde siffrorna varit omvända. Man hade inte tilltrott gotlänningarn ett så pass fotbollskunnande som de lade i dagen. Det fanns både mening och tanke i dess spel, som gick i ett snabbt tempo. Speciellt försvaret gjorde ett gott intryck ..
I spelarkritiken framhåller man särskilt Sven Uhr, ”Henna” Karlsson och Nisse Engström (han gjorde ju två mål).
I Skaraborgaren skriver märket Fodin, att bäste man på plan var Sven Uhr och att Henna var mannen som de flesta, anfallen strandade på, men han understöddes bra av Lasse Arvidsson och Nisse ”Big” Karlsson. Bland kedjemännen håller man ”Mulle” och Nisse Engström för de bästa. Man ägnar förresten ett ganska stort utrymme åt matchen — hela fem spalter.
NISSE ENGSTRÖM, som var det farligaste anfallsvapnet, kände sig inte i allra bästa slag. Han hade den föregående veckan legat på TK:s träningskurs på Bosön och kört hårt. Man hade haft sådana ”slavdrivare” som George Raynor, ”Farsan” Sandberg och Tage Zacharoff. Det var första gången Nisse var med på en sådan rikskurs, men tidigare har han varit med på tre lokalkurser.
På tal om matchen, så säger Nisse:
— Vi låg över i första halvlek, men i andra då vi märkte att västgötarna började få övertaget, så spelade vi mera tillbakadraget. Jag tyckte att ”Mul-le” var bra, han spelar fram bollarna fin-fint och så betyder han en hel del psykologiskt för laget också. Han är nog vår bäste center, men P. O. har man ju inte sett ännu på den platsen.
RUNE

Pojkfotboll:
Oskarshamns AIK slog Stenkyrka, 6-0.

Oskarshamns AIK:s pojklag som för närvarande gästar Gotland vann i går sin första match, som spelades mot Stenkyrka. Segersiffrorna var så pass överlägsna som 6-0. AIK:arna var över lag större och kraftigare än sina motståndare och något större besvär vållade det inte heller dem att bärga segern.
— Oskarshamns AIK:s pojklag spelar i kväll en match mot IF Gutes första lag och med anledning av Frisksport-Spelen börjar matchen redan kl. 17. I en tredje och sista match blir Tingstäde på torsdag motståndare.

Sydöstra och södra pojkserierna
är nu slutspelade. Tabellerna ser ut så här:

Sydöstra:
Stånga—När 0-7
Burs—Lye 2-1
När 4 3 1 0 15-3 7
Burs 4 2 2 0 5-3 6
Lye 4 2 0 2 14-6 4
Garda 4 1 0 3 2-10 2
Stånga 4 0 1 3 3-17 1

Södra:
Rone—Levide 0-5
Alva—Havdhem 1-5
Havdhem 3 2 1 0 16-3 5
Levide 3 2 1 0 13-3 5
Alva 3 1 0 2 5-12 2
Rone 3 0 0 3 1-17 0

Norra gruppens
sommaromgång är nu slutspelad. Matchresultat:
Tingstäde—Stenkyrka 1-0
Othem—Hellvi 3-2
Hellvi—Tingstäde 1-9
Stenkyrka—Othem 1-0
Tingstäde—Othem 4-2
Hellvi—Stenkyrka 3-0
Tingstäde 3 3 0 0 14-3 6
Othem 3 1 0 2 5-7 2
Stenkyrka 3 1 0 2 1-4 2
Hellvi 3 1 0 2 6-12 2

Gute vann B-pokalserien.
Gute slog i går IFK med 9-2 i pokalserien för reservlagen. Det var den sista matchen i serien och i och med Gutesegern över IFK så blev det också serieseger för de svartvita.
Tabellen:
Gute B 3 2 0 1 17-6 4
VIF B 3 2 0 1 8-7 4
VAIK B 3 2 0 1 5-6 4
IFK 3 0 0 3 5-16 0

Gotlänningen
Onsdagen 9 Juli 1952
Nr 155

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *