Konsthantverkare i Visby behöver få sälja mera.

Det är inte lätt att vara ko nsthantverkare och uteslutande vara hänvisad till sommarmånaderna vad försäljningen beträffar nu för tiden. Dyrtiden gör sitt, priserna på materiel etc. har stigit men skulle man våga lägga på en extra 50-öring på sina alster då drar sig genast allmänheten för att köpa. Så det blir allt att hålla samma priser som förr. Men jag har hållit på med det här nu i 37 år och jag kan inte tänka mig något annat. Jag vill inte klaga, men ännu så länge går i varje fall det hela ihop.

Den som avlägger denna »bekännelse» är konsthantverkaren Gunnar Englund, som bor helt idylliskt i sitt lilla hus vid Nikolaigatan. Vid sidan av hantverket ägnar han mycken tid åt att sköta den murgröna han fått att klänga på husväggarna. Dessa är f. ö. snart helt över-vuxna.
Vad är det då för slags konsthantverk hr Englund bedriver? Jo, han har specialiserat sig på små vackra Gotlandsbilder i metall. Där finns fal, där finns kors, pappersknivar och annat smått och gott, allt med gotländsk anknytning. Turisterna tycker om arbetena och efterfrågan är ganska god. Även bilder av Öjamadonnan, dock inte i metall, hör till den skicklige konsthantverkarens arbetsprogram.

Hade jag inte Bur …
Efterfrågan ja! Tyvärr är den endast säsongmässig. Under sommarmånaderna då turisterna invaderar Gotland är avsättningen av Gotlandsbilderna livlig. Främst är det försäljningen i Burmeisterska huset som ger en slant. Hade jag inte Bur så … Tidigare har jag hållit mig uteslutande till Gotland med mitt hantverk. Nu måste jag söka mig utåt. Just i dagarna börjar jag förresten på en beställning avsedd för Uppsala och upptagande en del kända motiv och insignier från lärdomsstaden vid Fyrisån.
Sen är man givetvis tacksam mot de Visbyaffärer i övrigt som först och främst säljer ens alster när kunderna vill ha souvenirer. Mindre tacksam är man mot de affärer som säljer Visbysouveriirer, tillverkade i Småland eller annorstädes på fastlandet …
Det får man väl hålla med om det är mycket, mycket trevligare med Gotlandssouvenirer som inte bara är köpta på ort och ställe utan också gjorda där, Och man kan tillägga: signerade där.
Crick.

Gotlänningen
Onsdagen 9 Juli 1952
Nr 155

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *