IV tog första kul-DM sedan 1947,

Stånga och Vallstena övriga DM.

Buttlelaget, Hans Jakobsson, K. G. Hederstedt och Åke Pettersson,
mötte som så många gånger förr sitt öde i Villy Petterssons IV-lag.

Varken Ljugarns- eller Stångasegrarna lyckades försvar sina positioner vid kulmästerskapet i Gothem i går, utan det klev rätt överraskande IV som tog hem sitt första kul-DM sedan 1947 genom Villy Pettersson, Ville Karlsson och Harry Netzel. Fjolårets dubbelsegrare i SM — så när som på en man — upprepade bravaden från Stångaspelen genom att slå Buttle i semifinalen, och i finalen blev det Endres tur att åka dit, dock först efter tre kulor.

Juniorfinalen vanns av Vallstena, som därmed upprepade sina triumfer från Ljugarn och Stångaspelen, medan Stångadamerna från Burs lätt klarade av sina motståndare från IV. Centimetersegrarna från Väskinde ställde inte upp. Oldboysklassen vanns av Henning Nyberg, IV, som i år tagit rubb och stubb i den klassen.
I mästerskapsklassen uteblev fem lag, och det var bara grupp I som blev fulltalig. Där blev det också de hårdaste striderna och när det var färdigkastat stod tre lag på samma antal vinster, och det blev målskillnaden som avgjorde. Gruppsegrare blev IV, Villy Pettersson, som hade plus 18 i målskillnad mot Endres, E. Ahlby, plus 10 och Gothems, G. Nährström, plus 9. IV förlorade smått sensationellt mot Vallstena och seden mot Gothem, medan Endre hade sina förluster mot IV och Bara-Knut. Bara gick fram fint i början, men tappade sedan stinget.
I grupp II blev det bara sex lag sedan Alanerna, Ringgren, och Väskinde, L. Karlsson, uteblivit. Buttle hade besvärligt i första kulan mot IV, N. Engström, men vann med 12 —11 och sedan gick det raka spåret. Ljugarn, M. Pettersson, förlorade stort mot Buttle, men vann sedan återstående kulor. På tredje plats kom Eskelhem, K. S. Ahlström, före IV, N. Engström, som hade sämre målskillnad.
Grupp III räknade sju lag sedan Slite, Bernhard Nyström, uteblivit. Bunge, Nils Nordström, var för dagen i gott slag och vann flera storsegrar och det blev en spännande historia vid uträkningen. Det visade sig då att både Bunge och Stånga hade plus 36 i målskillnad. Bunge hade emellertid ett vinststick mera och hade dessutom besegrat Stånga och gick sålunda vidare till semifinalen. Det torde vara första gången som man fått samma målskillnad. På tredje plats kom Tofta.
Även i grupp IV var det två lag som uteblev, Stånga, R. Pettersson, och Garda, Sture Nilsson. Endre, Arne Andersson, gick fram i stor stil, tog den ena segern efter den andra. Så besegrades bl. a. de båda IV-lagen H. Nyberg och Erik Svärd med 12-4 resp. 12-5. Det förstnämnda IV-laget hämtade sig emellertid igen och tog andraplatsen före Gothem, G Björklund.

Semifinalen
mellan Endre och Bunge såg till en början ut att bli en lätt match för förstnämnda laget som tog hem första kulan med 12-3, men i andra kom Bunge igen och vann med 12 —11. I tredje kulan var det dock aldrig tal om vart segern skulle gå, utan den tog Endre hem med 12-5. Den andra semifinalen blev faktiskt mer spännande. Buttle hade revansch att kräva för nederlaget vid Stångaspelen, men därav blev intet. IV tog ledningen med 7-3. Buttle tog sedan sex raka stick och det blev en ledning med 9-8, men därmed var det slut och IV tog hem kulan med 12-9. I andra kulan ledde Buttle med 5-2, men sen blev det IV som tog hand om initiativet. 711 hämtades visserligen av Buttle upp till 10-11, men sen var det stopp. Det var framför allt Ville Karlsson som var i toppform.

Önskefinal
Finalen kom alltså att gå mellan IV och Endre och det var en önskefinal. Trots en besvärande blåst och stundtals också rätt hårt regn bjöds det på mycket förnämlig kastning — som alltid när dessa lag möts — och den fåtaliga men sakkunniga publiken uppskattade till fullo vad som bjöds. Finalen gick på en inhägnad plats, vilket gjorde att alla hade samma möjlighet att följa kastningen. Det började bra för Endre som tog ledningen med 3-1, men sedan kom IV i gång och tog ledningen med 6-3. Först vid 1010 hämtades den in, men sedan tog Ville Karlsson två stick å rad och därmed också kulan. I andra kulan var det Endre som bestämde takten och kom så småningom upp till 11-6. Då gjorde IV en fantastisk upphämtning till 11-11. Ville Karlsson kastade sedan en cm bakom, men Fole-Einar var värre och lade »lock» framför. Harry Netzel lossade på stenen och Ville Karlsson slog bort den, men kunde inte hindra Endre att ta tolvan. Sista kulan gick i stritt regn. IV tog en 5-0-ledning ’som inte gick att hämta in trots lovvärda försök och kulan gick till IV med 12-8, och därmed var DM:et bärgat. Ett handicap för Endre var att Fole-Einar fick ett stycke utslaget ur sin sten och sedan inte fick den att sitta så bra, men i stället kom Nisse Pettersson i gott slag och det vägde upp. Av sticken i finalen tog Ville Karlsson 15. Villy Pettersson 12, Arne Andersson 11, Nisse Pettersson 10 samt Einar Olsson och Harry Netzel vardera 8.
Tredjepriset togs av Buttle som slog Bunge med 12-8, 12-3.
I kampen om 5-8:e pris vann i semifinalerna Ljugarn över Endre och Stånga över IV och i finalen Stånga över Ljugarn.

Tre lag i damtävlingen
I damtävlingen ställde bara tre lag upp. Stånga vann klart på två raka kulor över båda IV-lagen. I IV-lagens båda uppgörelser vann Astrid Nilssons lag över Elsa Enströms efter tre kulor. De tre DM-segrarna heter Asta Öström, Valborg Bandelen och Tora Torsson. De har tidigare kastat för Burs, men då Burs inte har någon varpaansluten klubb har de nu gått in i Stånga.
De tre första innehavarna av junior-DM i varpa heter Harald Söderqvist, Bertil Pettersson och Lars Björklund, och de är alla tre i 14-årsåldern. De tog även DM i cm.

Fina arrangemang
Tävlingsplats var Suderängen i närheten av kyrkan och det bjöds på mycken fin mark. Att den på grund av torkan var lite lös kunde man ju inte lasta arrangörerna för. Dessa hade gjort ett mycket gott förarbete och bjöd på perfekta arrangernang, och allt klaffade bra. Tävlingsledare var folkskollärare Rudolf Carlson med biträde av Johannes Arweson. Redan kl. 20.30 var man klar för pritutdelningen. Omedelbart före denna framförde Edvin Malmkvist varpaförbundets tack för de utmärkta arrangemangen. Det var en rik och vacker prissamling — idel nyttosaker — som sedan delades ut.

»Vackra Ville» fick i går ett
DM att sätta vid sidan av sina
tre SM.

Övertrampsfrågan
hade legat som ett svart spöke över denna tävling, och det ryktas om att flera lag inte vågade ställa upp av den anledningen. Under tävlingen visade det sig emellertid att det inte var så värst många som syndade på nåden. Men det fanns flagranta exempel på övertramp, som måste beivras. Bland dem som syndade mest var K. G. Hederstedt som åter tagit fram sin tunga varpa på 4,8 kg. Det ryktas om att han inte vågar ställa upp på SM:et i Norrköping, och det undrar man inte på under sådana omständigheter. Han är dock en så god kastare att han inte skulle behöva åka snålskjuts på icke efterföljda regler, och man hoppas på bot och bättring till kommande tävlingar — och att han kommer med till SM i Norrköping.
Side.

Resultaten:
Mästarklassen:
1) I. V. Villy Pettersson,
2) Endre, Arne Andersson,
3) Buttle, K. G. Hederstedt,
4) Bunge, Nils Nordström,
5) Stånga, Bertil Olofsson,
6) Ljugarn, M. Pettersson,
7) I. V. Helge Nyberg,
8) Endre, E. Ahlby,
9) Tofta, G. Stenström,
10) Eskelhem, K. S. Ahlström,
11) Gothem, G. Björklund,
12) Gothem, N. Nährström.

Klass I:
1) Källunge, H. Olsson,
2) Gothem, Lars Kristiansson,
3) Norrlanda, S. Pettersson,
4) Buttle, H. Hedersttedt,
5) Othem, E. Sneckerström,
6) I. V. G. Nilsson,
7) Gothem, Alrik Johansson,
8) I. V. Evald Sandin.

Klass II:
1) Ekeby, W. Lundin,
2) Källunge, B. Lindberg,
3) Garda, A. Eriksson,
4) Bäl, Evert Nilsson,
5) Fole, Birger Olsson,
6) Fole, Sune Stenström.

Damvarpan:
1) Stånga, Asta Öström,
2) I. V. Astrid Nilsson,
3) I. V. Elsa Enström.

Oldboys, individuellt:
1) Henning Nyberg, I. V.
2) Henry Johansson, Gothem,
3) Oskar Blomberg, Gothem,
4) Hjalmar Siltberg, Garda,
5) Oskar Karlsson, Garda,
6) Edvin Malmkvist, I. V.
7) Emil Johansson, Väte,
8) R. Olsson, Hemse,
9) Karl Lindbom, Bara.

Juniorer:
1) Vallstena, Harald Söderkvist,
2) Stånga, Sören Pettersson,
3) Källunge, Stig Lindberg,
4) Fole, Ove Olofsson,
5) Silteby, Ove Jacobsson,
6) Fårösund, R. Norman,
7) Bara, Yngve Johansson,
8) Fole, Olle Hult.

Gotlänningen
Måndagen 14 Juli 1952
Nr 159

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *