IOGT-läger vid Djupvik.

Ett lyckat scoutläger har hållits vid Djupvik i Eksta den 15-19 juli. Arrangör var Gotlands IOGT-scoutdistrikt och deltagare var ett 40-tal ungdomar huvudsakligen från IOGT:s scoutkårer under ledning av ingenjör Torgny Rosvall och fru Märta Jolby. Som intendenter fungerade fru Karin Jönson och lantbr. Albert Gustavsson, och fröken Gunilla Rosvall var simlärarinna. Deltagarna låg i tält och var uppdelade på 5 patruller, som fått namn efter Karlsöfåglar. Varje dag började med korum och flagghissning, och sedan hade man övningspass, omfattande scoutprov och tävlingar etc. Intendenturen var gemensam, men varje patrull lagade sin mat för sig, och det enda gemensamma »målet» under dagen var saft och bullar på eftermiddagen. En kväll hölls lägerbål, en annan hade man brasafton i scoutledarna Jönsons sommarstuga, medan regnet strilade ned utanför, och naturligtvis förekom också en nattövning; då gällde det att söka reda på Hoburgsgubbens skatt.
På fredagen blev det stor besöksdag. Södra kretsen av IOGT hade då anordnat en utflykts- och lägerdag med inledning i Sandhamn, där det blev bad och lek under ledning av folkskollärare Harald Fröjmark. Sedan vandrade alla genom skogen till Djupvik, där scouterna serverade en välsmakande middag. Sedan deltagarna närmare besett lägret, blev det bad och lekar även här samt dessutom en trevlig tävling. Scouterna serverade sedan choklad och bredda smörgåsar, och till sist blev det ’lägerbål. Vid detta svarade de olika patrullerna för en rad trevliga programpunkter, omfattande sång och musik, scoutrop och hejaramsor, indiandans etc. Prisutdelning förekom också, och tyngdpunkten i programmet utgjordes av ett tal av kyrkoherde E. W. Amer, som bl.a. berättade om Ekstabygden och Karlsöarna. Ett både roligt och högtidligt lägerbål, som säkert stannar i minnet.
Utom lägerdeltagarna själva hade drygt ett hundratal personer från kretsen mött upp för att vara med på fredagen.
Lägret avslutades på lördagsmiddagen, då flaggan halades och några maningsord riktades till deltagarna. En del priser utdelades också bl.a. till lägrets bästa pappersplockare. Bravo!
— Lägerledaren ingenjör Rosvall kom till lägret så gott som direkt från 54:e Scout-Gilwell, som hållits vid Kungshol i Rättvik den 26 juni-7 juli. Gilwell är en högre utbildningskurs för äldre scoutledare.
Vidare har Inger Andersson, Västerhejde, samt Beata Hermansson och Lena Larsson, Havdhem, deltagit i IOGT:s flickscoutförbunds scoutledarkurs vid Kungshol den 6-13 juli.

Gotlänningen
Tisdagen 22 Juli 1952
Nr 166

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *