Fiskarnas sommarting, trevlig fest

i traditionsrik Katthamrabygd.
Det var folk från Många hamnar i Katthammarsvik i går. En del kom landsvägen, andra kom puttrande över havet. Och hela familjerna hade man med, så som sed är när det är fiskarting. Trots konkurrens med många andra arrangemang samlade tinget ca 1.000 personer. Bland de mera prominenta gästerna märktes landshövding Hovgard. Det var en viss allvarsprägel över årets fiskarting. Den gångna fångstsäsongen gav skäligen magra reutatat. Laxbeståndet minskar, konkurrensen om fisken liksom marknaderna hårdnar. Därtill kommer den otrygghet som vållas av den ryske strand ägarens maktbegär och anspråk.

Fiskarförbundets ordförande
landstingsman Arvid Andersson.

Landstingsman Arvid Andersson, Fårö, underströk redan i sitt hälsningsanförande det dystra i bilden: Festglädjen bör finnas när Gotlands fiskare samlas till sitt traditionella ting. Vardagens mödor och besvärligheter må höra vardagen till. Ändå må sägas att allt inte är som vi velat hoppas. Den gångna fångstsäsongen har givit magra resultat och även andra förhållanden har gjort att åtskilliga yrkesbröder tagit sig en funderare och kanske också tagit sig ett annat yrke. Utbyggnad av de laxförande älvarna åstadkommer ett allvarligt hot mot laxbeståndet i Östersjön. Bergeforsen är ett märkligt exempel på hur det kan gå till, när mäktiga kapitalintressen driver igenom sin vilja på bekostnad av bl. a. fiskarnas intressen. Hur det går med Mörrumsån är ännu inte helt klart. Gotlands fiskareförbund liksom andra för fisket ansvariga institutioner har gjort framställningar till berörda myndigheter och har på olika sätt sökt väcka förståelse för fiskarnas synpunkter i dessa frågor. Försvinner laxens naturliga lekplatser så kommer fisken att decimeras så avsevärt, att den förlorar all betydelse. Att sådant skulle innebära en ren katastrof, inte minst för oss som är fiskare på Gotland, är väl onödigt att understryka.
Detta får inte ske. Även myndigheterna bör inse sitt ansvar här. Och sådant bör inte betraktas enbart som etf isolerat fiskarintresse. Det rör det folkhushåll i stort, som vi förser med ovärderliga nyttigheter, men det rör också samhället på vitala sociala gebit. Hur skall svensk landsbygd komma att se om utkomstmöjligheterna ytterligare beskäras, om massor med folk skall tvingas byta yrke och överge den bygd där de känt sig rotade? Jo, det blir indragna kommunikationer, sämre vägar, skolor försvinner och det blir ökad belastning för de som ev. vill stanna kvar.
En begäran om utredning av Östersjöfisket ligger f. n. hos k. m:t. Sen vill vi ha klara besked. Skall vi pensioneras, kasta yxan i sjön eller hoppa över bord. Nej, så drastiskt som det låter i gamla ordspråk skall vi inte handla. Låt oss avvakta och låt oss hoppas, vi har rätt till det. Visst är vi en minoritet i det organisations-Sverige, där olika intressegrupper står rustade för att snålt tillgodose de sina. Men även vi skall pröva sammanhållningens väg, vi skall bli till en enig, sammansvetsad grupp som kan företräda våra yrkesintressen där sådana stå på spel. Kampen är inte hopplös, vi strider för en rättvis sak.
— Så talade förbundsordföranden och drog ner massor med bifall. Talarstolen äntrades därefter av byrådirektör S. Verständig i Lantbruksstyrelsen, som lämnade en utförlig redogörelse bl. a. för statliga strävanden att underlätta fiskarnas avsättning av produkter. Referat av hans föredrag får av utrymmesskäl anstå någon dag. I övrigt förekom ett synnerligen trevligt program av underhållningskaraktär. Bäckstädarna och Kalle Hägg spelade populärt och trevligt som bara de kan det. Uppvisning i surfing blev det också mot kvällskanten. Det var Hans Erik Bergstrand som visade sig som akrobat på brädet. Sen prövades skjutskickligheten i skjutbanan, man läskade sig med glass och drack kaffe. Så pratades båtar förstås, såsom man alltid gör när fiskare kommer samman.
Traditionsenligt hölls en del tävlingar. I båttävlingarna segrade i precisionsklassen Henning Norberg, Herrvik, och i sjövärdighetsklassen bröderna Östergren, Herrvik. Det blev också Herrvik som lade beslag på segern i dragkampen mellan lag från de olika fiskeplatserna ön runt.
— obs —

Gotlänningen
Måndagen 14 Juli 1952
Nr 159

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *