Dagens Turist

har turistat på Bornholm under veckoslutet. Det är Birger Ene, som väl Gotlänningens läsare känner vid detta laget, han brukar ju sitta vid spakarna i flygklubbens plan när tidningen har något att meddela »von oben». Han deltog senaste week-enden i en flygdag i Rönne på Bornholm med.Thiirings Vega Gull (SE-ALA). Eftersom detta plan är fyrsitsigt så tog han me dsig några »kumpaner» hrr »Acke» Stribrant, Alf Boqvist och Sixten Håkansson. De fyra startade på lördagsförmiddagen och flög rakt in i det hemskaste oväder som väl någon av dem skådat. Det mörknade runt omkring dem och väldiga blixtar fräste kors o. tvärs framför dem. Kärran skuttade helt naturligt en aning … Nåväl, så småningom siktade de Bornholm och efter en orienterande sväng över ön landade de välbehållna i Rönne.
— Den danska gemytet kom oss genast till mötes, berättar Ene. Danskarnarna hade ordnat det flott värre för Oss. På kvällen var vi gäster på ett stort hotell utanför Rönne, Fredensborg hette det, och här blev det allmän förbrödring flygare och flygarentusiaster emellan. Förutom vi var Gotlands flygklubbs Klemm 35 med med Lasse Gibson vid spakarna och Lasse Wallin som passagerare samt vidare ett plan från Malmö. I övrigt var det bara danskar och normän. Flygklubbens specielle trubadur »Acke» Stribrant hade gitarren med sig och gjorde succe med sina låtar och visor.
— På söndagen var den egentliga flygdagen. Vi fick bl, a. se ett danskt tvåmotorigt räddningsplan som både startade och landade på en fenomenalt kort sträcka, knappt mer än 50 meter. På eftermiddagen var det tid för oss igen att äntra »Alan». Vi satte kurs mot Skåne och kom ända upp mot Smålandsgränsen innan det åter tjocknade till. Det blev allt värre och värre och vi fick söka nödhamn i Ronneby. I går förm. var det klart och fint väder och dessutom hade vi medvind så vi var hemma på en timme med en medelhastighet av 300 km/tim. Åtskilliga erfarenheter och upplevelser rikare.
Jo, jo, det var klart att det skulle vara så där rasande trevligt. För en som annars skulle ha varit med om han inte fått förhinder var
Turistsnoken.

Gotlänningen
Tisdagen 15 Juli 1952
Nr 160

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *