Dagens Turist

är en daglig turistbärare. En välvårdad blå och grå buss, märke Opel Blitz, cabriolet, modell 1934 med Gotlands turistförenings flaggor på varje sida om vindrutan. Känns den igen? Förvisso, bussen är ju så” här på sommaren en del av stadsbilden! Ägaren heter Mathias Hesselsten som vid detta laget drivit bussrörelse här i stan i åtskilliga år —som speciell turistbusschaufför gör han nu sin 32:a säsong. Han började nämligen 1920 med en lastbil som »buss». Det blev då mest fråga om turistresor ut på landsbygden.
— 1929 tror jag det var jag började köra i stadsrundturerna. Det skedde med ett på den tiden vanligt ekipage, lastbil med vurstar. Folk satt på vanliga bänkar och åkte. Innan jac« 1934 fick den här Opel-bus- sen hade jag en helt öppen buss, som faktiskt var riktigt bra som turistbuss. Av en sådan begär man ju att sikten skall vara bättre än i en vanlig fäckt buss.
Två gån2-er varje dag åker hr Hesselsten iväg från turistbyrån i Burmeisterska huset. Varje tur är i regel fullsatt.
— Visst kan det bli en aning långtråkigt att dag efter dag köra samma gator och höra guiderna men man vänjer sig. Och vagnen går sina 18 år till trots fint som en klocka. Fast jag tror nog att det är sista säsongen den syns på stan. Man bör ju unna en veteran, välförtjänt vila på ålderdomen …
Turistsnoken.

Gotlänningen
Lördagen 12 Juli 1952
Nr 158

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *