Bianca II första båt i mål i Gotland runt-seglingen.

Som första båt i mål i seglingen Gotland runt kom kl. 5 på onsdagsmorgonen till Sandhamn Bianca II, E. Bjerede, Karlshamns SS, som tillhör klass V. Wallenbergs Refanut, klass I, kom in kl. 5.20. Då låg en klunga båtar ute vid Almagrundet och ner mot Häradsskär siktades åtskilliga båtar i olika grupper.

Vädret var mycket lätt med svag vind. Segrarna i de olika klasserna kan inte nomineras förrän de flesta båtarna kommit i mål och respituträkningarna gjorts.
Kommendörkapten Rosander i Sandhamns Segelsällskap upplyser i dag på Gotlänningens förfrågan:
— Här ute vid målet i Sandhamn är allt lugnt och stilla. Det råder härligt sommarväder med en svag sydost. Nyfikenheten från allmänhetens sida är inte så stor, då båtarna kryper fram ute till havs och endast en båt i timmen ungefär kommer fram till mål. Åtta båtar har hittills kommit i mål. Att det varit krävande och sömnlösa nätter förstår man, då knappast något liv syns uppe på de förtöjda båtarna. Överallt hörs bara snarkningar.
Förutom Refanut och Bianca II har sex andra båtar hittills kommit i mål.
Flamingo — den finska båten — som i går kväll låg på andra plats gick in mot Sandhamn om Piraya och kom först i mål av klass VI A-båtarna.
Mazurka i klass V, Ulappa II i klass VI, Conchita och Inger i klass V kom i nämnd ordning i mål i morse.

Refanut vann
Ännu kl. 12 hade inte Calle Hardebergs Circe uppenbarat sig vid målet för Gotland runt-seglingen i Sandhamn. Därmed torde segern i största klassen vara klar för KSSS-ordföranden Jacob Wallenbergs vackra 10:a Refanut.
Senaste rapport kl. 13 från Sandhannn säger att A. Anderssons i Luleå Cutty Stark i klass VI A som i går kväll låg på tredje plats behållit sin plats och kom in som tredje båt kl. 11.03.
Pirat i klass VI B som till en början ledde i sin klass men. sedan ramlade ner på femteplats under gårdagen har under natten gått fram och var andra båt i mål efter Ulappa II. Av klass V-båtarna anlände kl. 12.20 Casella. De ovan nämnda båtarna är alla svenska.

Ambulanshämtning på Bris
Flygambulansen på Hägernäs larmades på tisdagen efter kl. 20 till segelbåten KRS 113, där en av de ombordvarande, hr Svante Forster, Göteborg, blivit svårt sjuk, tydligen i akut blindtarmsinflammation. Kl. 20.25 startade ett ambulansplan med fanjunkare Wijkman som pilot och begav sig till båten, som befann sig 5 distansminuter sydost om Häradsskär. Planet var åter på Hägernäs strax efter kl. 22 och patienten fördes i ambulans till Karolinska sjukhuset.
KRS 113 är beteckningen för den i tävlingen »Gotland runt» deltagande KSSS-båten Bris, som äges av hr J. Larsson, Stockholm. Då direktör Svante Forster, som är identisk med förutvarande chefen för Eriksbergs varv i Göteborg och mycket känd i sjöfarts- och varvsindustrikretsar, helt hastigt blev sjuk, kontaktade man från Bris en annan i seglingen deltagande båt, Siesta, som har radiosändare ombord. Från Siesta anropades Stavsnäs kustradiostation, som i sin tur alarmerade flygambulansen på Hägernäs. Ambulansplanet gick ned på vattnet bredvid Bris och tog ombord direktör Fors-ter utan större svårighet trots den ganska starka sjöhävningen.

Gotlänningen
Onsdagen 9 Juli 1952
Nr 155

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *