Torrperioden hotar vattentillgången.

Grundvattenståndet i Visby i år 16 m. lägre än 1946.
Vattentillgången i Visby har aldrig varit så dålig i vattenverkets historia, enligt vad man konstaterar där, sedan grundvattenståndet som följd av den långa torrperioden i sommar sjunkit katastrofalt. I en av observationsbrunnarna är avståndet från markytan till vattenytan 30,2 m. mot 14,2 m. vid samma tid förra året, vilket betyder en sänkning med inte mindre än 16 meter.
— Främst är det naturligtvis den långa och svåra torrperioden under sommaren, som orsakat den dåliga vattentillgången, säger maskinist Harry Ericsson vid Vattenverket. Men förbrukningen har också ökat betydligt. Under augusti månad ökade den med inte mindre än 600 kbm, per dygn, vilket i sin tur kan bero på att många större nybyggen släppt på vatten i ledningarna och att man vattnat i trädgårdar o. dyl. mer än vanligt.
— Vi har visserligen ännu vatten så att det räcker, men det är inte mer heller och får vi inte regn snart vet ingen hur det kan gå. Det är därför skäl i att vara sparsam med vattnet och inte förbruka det i onödan.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 3 September 1947
N:r 200

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *