Kyrkogård eller järnvägsspår – delade åsikter i Alva.

Länsstyrelsen har bifallit de besvär, som anför Av Hrr Hugo Pettersson, Johan Ahlsten och Vilhelm Jakobsson i Alva, över att ordföranden i Alva församlings kyrkostämma beslutat att trots de tre klagandenas framställning icke kalla till extra kyrkostämma.
Från styrelsen för Gotlands järnväg hade inkommit en framställning om att från kommunen få inköpa en del av ett område, som av församlingen förvärvats för anläggande av kyrkogård. Under hänvisning till att beslut om förvärvet fattats i laga ordning och att detta beslut skulle kunna rivas upp, beslöt ordföranden, kyrkoherde E. Hejneman, att icke utlysa extra stämma.
Klagandena har anfört att det område, som järnvägsföretaget önskar förvärva, säkerligen aldrig kommer att tas i anspråk för det ursprungligen avsedda ändamålet men att däremot vissa förbättringar bl. a. för sockerbetsodlarna skulle bli för handen, om det av järnvägsbolaget avsedda 15 meter långa stickspåret får anläggas där. Området är beläget intill Alva anhalt.
Länsstyrelsen finner de av kyrkoherde Heineman åberopade omständigheterna ej vara av beskaffenhet att framställning om extra stämma bort avslås och bifaller besvären samt förvisar ärendet åter till Alva församlings kyrkostämma. Talan mot detta länsstyrelsens beslut får inte föras.

Gotlands Allehanda
Måndag den 29 september 1947
N:r 222

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *