Jordfästningar.

Till den siste vilan vigdes igår stoftet efter fru Julia Jacobsson, Visby. Samlingen ägde rum i Östra gravkapellet, där högtidligheten, som bevistades av en talrik skara släktingar och vänner till den hänsovna, inleddes med sorgemusik på orgeln, tuförd av kantor Carl Bandelin. Sedan ps. 579: 1-2 sjungits höll domkyrkokomminister Nils Öberg en enslående betraktelse, utgående från orden i Hebr. 13: 14, samt förrättade jordfästningen. Efter denna sjöngs ps 21: 1-2 varpå fru Siri Borg till orgelackompanjemang sjöng ”När min vandring på jorden är slut” ev A. H. Ackley. Till orgelns toner utbars kistan för att föras till Norra begravningsplatsen, där sedan gravsättningen skedde i familjegraven och en synnerligen rik och vacker gärd av kransar och blommor nedlades. De närmast anhöriges krans nedlades av den bortgångnes son, landsfiskal Justus Jacobsson, Klintehamn, som även frambar ett tack till den avlidna för vad hon varit för de sina i livet. Barnbarnen bildade ring kring griften och nedlade blommor där till tack och sista hyllning. Pred. E. Lindh nedlade en krans från Visby lutherska missionsförening och Jungfruföreningen samt frambar ett tack för den nu bortgångnas uppskattade gärning i missionsverksamheten. På kransens band stod: Tack för trogen gärning. Bland kransarna märktes vidare en från Föreningen för pauvres honteux, vilken nedlades av föreståndarinnan, fröken Lindström.
Efter högtidligheten kring graven följde en minnesgudstjänst i Missionskyrkan, där bl. a. pred. Lindh talade över ’en av dagens texter, 2 Kor. 9: 6-10, samt erinrade om den bortgångnas gärning i Missionskyrkan, inom vilken hon varit en av de bärande krafterna. Vidare förekom solosång av fru Märta. Gardelin samt musik till cello och piano av hr Nils Ljungberg och hans dotter Greta. Därjämte sjöngos sånger som den avlidna i livstiden särskilt älskat. I stället för blommor lämnades vid minnesstunden en kollekt, som uppgick till kr. 85:35. Till sist frambar landsfiskal Jacobsson de anhörigas tack för den hedersbevisning som ägnats den avlidnas minne.

Stoftet efter förre hemmansägaren Hjalmar Theodor Nilsson, Nors i Lärbro, vigdes i lördags till griftero. Samlingen skedde i det med blommor och levande ljus smyckade bårhuset, där en andaktsstund hölls under ledning av kyrkoherde G. Coldemo, som läste en bön o. ett bibelord. Vidare sjöngs första och sista versen av ps. 331. Under klockringning och sorgemusik inbars kistan i kyrkan, vara altare var vackert smyckat med blommor och levande ljus. Akten inleddes med ps. 572: 1-3, varpå kyrkoherde Coldemo häll en betraktelse, utgående från Rom. 11: 33-36, samt erinrade om den bortgångnes liv och gärning. Efter jordfästningen sjöngs ps. 549, varpå begravningsmässan sjöngs. Akten slutade med ps. 600: 6-7, varefter kistan bars ut av den bortgångnes söner och andra anförvanter. Sedan kistan sänkts i familjegraven nedlades en mängd blommor och kransar och lästes verser av den bortgångnes sonhustru, fru Marta Nilsson. Till sist frambar kyrkoherde Coldemo de anhörigas tack för den hedersbevisning som kommit den avlidnes minne till del samt lyste slutligen frid över vilorummet.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 1 September 1947
N:r 198

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *