Fiskevårdsområde nyhet i fiskelag.

Gemensamhetsfisket försvinner enligt nya förslaget.
I ett nu avgivet förslag till ny fiskelag, som framlagts av fiskerättskommittén, förordas åtskilliga viktiga nyheter, varav en är att gemensamhetsfiske ej längre skall kunna inrättas, utan i stället skall med två eller flera ägare kunna bildas s. k. fiskevårdsområden. Bestämmelserna för dessa har gjorts så enkla och smidiga som möjligt.
En viktig nyhet är, att fiskevårdsområde under vissa förutsättningar skall kunna bildas genom beslut av länsstyrelse också mot en majoritet bland fiskevattensdelägarna. Länsstyrelsen skall också kunna ingripa mot fiskerättsägare, som i strid mot allmänt intresse uppenbart vansköter sitt fiskevatten genom rovfiske eller genom att låta fisket ligga outnyttjat. Förslaget innehåller vidare regler om större trygghet åt fiskearrendatorer, som idkar yrkesmässigt fiske. För att ge fiskarbefolkningen utrymme att upföra brygga, bod eller annan anläggning som fordras för yrkesfisket, föreslås expropriationsrätt för kronan, kommun eller hushållningssällskap. Sådan expropriation skall avse nyttjanderätt under en tid av högst 25 år. För att vid avstyckning av fastighet fisket icke skall splittras på en mängd händer till förfång för fiskenäringen i orten, föreslås slutligen ändringar i jorddelningslagen.

Intrång skall ersättas av statsmedel.
I förslaget har också införts ändrade regler, om gränserna mellan enskilt fiskevatten och fria fiskevatten. I den mån härigenom intrång göres på välförvärvade rättigheter bör ersättning utgå av statsmedel. I viss grad får f. ö. de enskilda intressena vika för allmänintresset. Vissa undantag göres från den allmänna grundsatsen om strandägares ensamrätt i enskilt fiskevatten. Sålunda föreslås hummerfisket fritt i hela Bohuslän.
Kommittén har bestått av expeditionschefen Romberg, ordförande, samt byråchefen Alm, f. riksdagsmännen Andersson i Köpinge och Levin i Kämpinge, riksdagsmännen Magnusson i Skövde och Skoglund i Umeå, hovrättsrådet Palmquist och fiskerikonsulenten Widerberg i Köping. Revisionssekreterare Thulin har varit kommitténs sekreterare, och som experter har biträtt byrådirektör Hessle och fiskeriintendent Dahr.
Betänkandet är enhälligt utom beträffande det bohuslänska hummerfiskets frigivande, som hrr Andersson och Magnusson reserverat sig mot, samt frigivandet av visst laxfiske med fasta redskap i Skälderviken, varom hr Andersson haft skiljaktig mening.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 1 September 1947
N:r 198

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *