Blåsväder råder på Östersjön även i dag.

Gotlandsbåtarna gingo till Storugns.
Det blåste rätt friskt i går — 14 sekundmeter på middagen — men mojnade mot kvällen. När Sveabolagets motorfartyg Sigyn vid 23-tiden i går afton kom in hit, hon kom från Västervik med styckegods, blåste det inte mer än 11 meter men fram mot morgonen ökade vinden igen samtidigt som den drog över på nordväst och blev ganska hård i byarna. I morse visade vindmätaren på lotsutkiken 16 meter pr sekund och det var sålunda en bit kvar till storm, även om vinden nog var hårdare i byarna. Blåsten rev emellertid upp en otrevlig sjö och då denna vind är en av de värsta för Visby inlopp blev hamnen icke möjlig att angöra, för första gången på 4-5 år. Stora brott vräkte över vågbrytaren och omkring pirhuvudet.
Ångaren Visby, dagens postbåt hit, kom här under redan vid 7-tiden men måste då hålla ut till sjöss. Något före kl. 8 sökte ångaren åter på här men det visade sig även då omöjligt att utan risk gå in. Visby fick order att avgå norrut och i stället anlöpa Storugns i Kappelshamnsviken samt där landsätta post och passagerare samt sedan avvakta att förhållandena i Visby bli bättre. Samtidigt med Visby tar också ångaren Gute på väg hit, men erhöll redan vid Stenkyrkehuk order att liksom Visby gå in till Storugns för att där landsätta färskvarorna. Fartygen anlände till Storugns kl. 11,15 och passagerare, gods och post vidarebefordrades då med bussar och bilar till Visby.
Ångaren Drotten, som avgick härifrån i går afton hade motvind upp till Nynäshamn och inkom dit kl. 8 i morse varefter passagerarna kunde fortsätta med tåg kl. ½ 9 till Stockholm.
Ångaren Thjelvar, som avgick till Kalmar i går afton, har också haft en besvärlig resa och väntades inte till Kalmar förrän ½ 11 i dag.
Här i Visby har blåsten på middagen avtagit något, det blåste kl. 12 endast 10 sekundmeter men sjön går ännu rätt grov. Visby och Gute lämnade på eftermiddagen Storugns och beräknas kunna vara här i Visby vid 18-tiden.

Ovädrets härjningar
i staden inskränka sig till nedblåst frukt, avbrutna grenar och här och där Medfarna tak. Invid läroverksplanen riskerade hushållningssällskapets hus att bli av med en del takplåt och i Slottsträdgården hade några kraftiga grenar i den stora kastanjen vid Slottsbacken brutits av och spärrade i morse Mellangatan.
Igår kväll ifrågasattes assistans härifrån åt en tremastad skonare, som med foekmasten bräckt drev i närheten av Ölandsrev. Något vidare har emellertid icke sedan hörts av fartyget, som förmodligen fått assistans från Karlskrona eller Kalmar.

Skonare på väg till Gotland grundstötte i stormen.
I den hårda stormen natten till torsdagen grundstötte vid 23-tiden tremastade skonaren Fenja av Västervik vid Jössans fyr strax norr om Singö i äregrunds skärgård. Fartyget, som är på 400 ton d. w., var på väg till Gotland, men gick så gott som tom. Skonaren rände upp på det branta grundet och stäven står mycket hårt på.
Neptunbolagets ångare Atlas anlände till haveristen vid 11-tiden på torsdagen. Man skall nu undersöka skadorna och sedan försöka dra skonaren av grundet. Besättningen är kvar ombord.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 11 September 1947
N:r 207

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *