Sjöförklaring

rörande två fartygs grundkänningar ägde i går rum inför rådhusrätten med rådman H. Ullman som ordförande.
Ena fallet gällde m/s ”Rune”, tillhörande rederi-A.-B. Ankaret i Slite. På resa från Rute till Stora Vika i Follnäsviken vid inloppet till Södertälje hade fartyget den 28 nov. stött på grund. Dålig sikt rådde vid tillfället och båten fastnade på stenbottnen i den smala rännan. På återresan från Stora Vika till Rute fungerade inte länspumpen, varför man vände till hamn och ’ lagade pumpen. Man hade också på denna resa en lättare grundkänning. Senare gick båten på varv, där man konstaterade, att en 5 cm. lång spricka uppstått i skrovet.
Andra fallet gällde m/s ”Vika II”, tillhörig Skånska Cement och hemmahörande i Malmö. Den var den 12 nov. på väg från Hemsäter i Vänern till Danzig och gick med endast barlast genom den smala inseglingsrännan. Krabb sjö och byig vind men god sikt rådde och lots fanns ombord. På grund av vinden drev fartygets akter mot rännan och grundstötte men kunde fortsätta tack vare befälhavarens påpassliga manöver.
”Vika II” hade också grundkänning, när den senare var på utgående från Danzigs hamn. Den elektriska apparaturen, som reparerats endast en vecka tidigare, fungerade inte och fartyget höll på att ränna på kajen. Reservstyrinrättningen hann man aldrig använda man lyckades slå back och fälla ankare 13—20 meter från kajen.
Grundkänningen var omärklig. Skadorna vid fartygets båda dessa grundkänningar har ännu inte konstaterats.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 28 December 1946
N:r 301

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *