Kyrkotjänare i Hejde fick guldmedalj.

Överlämnades i går av biskop Ysander.
Söndagen blev en kyrklig högtidsdag i Hejde, som hade besök av stiftets biskop, vilken predikade i högmässan och höll föredrag om sina intryck från Polen samt därjämte överlämnade guldmedalj till församlingens avgående klockare.
Kyrkan var till sista plats fylld av gudstjänstdeltagare, då högmässan kl. 1 tog sin början. Gudstjänsten inleddes med altartjänst, vilken utfördes av kyrkoherde Folke Thuresson och därefter sjöng en ungdomskör under ledning av kantor J. V. Sundahl ””O du heliga, o du saliga”. Högmässopredikan hölls därefter av biskop Torsten Ysander, som talade över dagens text. Dagens kollekt skulle tillfalla Europa-hjälpen och den inbragte icke mindre än 810 kr., ett belopp som genom andra bidrag avrundades till 900 kr.
Efter gudstjänsten framträdde biskopen i koret tillsammans med kyrkoherden och kyrkorådets ledamöter, varefter klockaren Per Johansson, som tjänstgjort i Hejde kyrka i trettio år och i går hade sin sista tjänstgöringsdag, «kallades fram. Biskopen framförde till honom sitt och församlingens tack för den långa och trogna tjänst han utfört samt överlämnade Patriotiska sällskapets medalj i guld av andra storleken. Hr Johansson framförde omedelbart sitt tack för gåvan och betygade, att han komme att sakna sin tjänstgöring i kyrkan.
Därefter samlades menigheten i skolan, där kyrkliga syföreningen ordnat med kaffe. Här underströks tacket till den avgående klockaren i anföranden av kyrkoherde Thuresson och kantor Sundahl, vilken senare samarbetat med hr Johansson i kyrkotjänsten i 27 år. Ungdomskören bidrog även här till stämningen med en del julsånger.
Därefter fylldes kyrkan vid 4-tiden på nytt av folk, då biskop Ysander i ett föredrag skildrade förhållandena i Polen, så som han bl. a.
själv iakttagit dem vid sitt besök i landet för några månader sedan. Dagen i sin helhet blev som sagt en verklig kyrklig högtidsdag i församlingen.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 30 December 1946
N:r 302

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *