Firma Reals nya komplex luftig butik i ljus alm.

Elegans och moderniteter underlättar kundbetjäninget.

Herrekiperingen.

Det har gått några år, sedan vår vördade hansestads inbyggare enligt orientaliskt mönster köpte sina färggranna varor i öppna ”butiker” på stora torget. De gamla diversebodarnas epok är också förbi och vi är inne i de jättestora, lyxiga och bekväma varuhusens tidevarv. Ett pampigt och ögonfägnande exempel är Firma Reals jättekomplex, som skjutit i höjden i den trånga Hästgatsbacken och med ett hav av konstgjort dagsljus lockar flanören till jättelika skyltfönster innanför raden av pelare. Tidens krux — materialbristen — har försenat bygget en tid, men affären hann dock slå upp alla tre portarna lagom till julrusningen…
Luft och ljus i kombination med modern lyx och bekvämlighet är ett av de första intrycken man får, innan man hämtar andan och kliver på i lokalerna. Putsat och fint är allting från den väldiga inredningen i ljus alm till de bekväma glasmontrerna, som ger kunden en överblick av varorna, som i en liten ask. Allehandas medarbetare, som på själva premiärdagen hade tillfälle att vandra igenom avdelningarna med huvudaffärens chef i Stockholm, dir. Bertil Swartling, Visby-affärens föreståndare Einar Bolin och avdelningsföreståndaren Elis Torndahl som ciceroner, blev faktiskt imponerad.
Till att börja med gjorde vi en snabbvisit i skoavdelningen, vilken gränsar till personalrummet, som också kompletterats med kokvrå. Skoavdelningen är inte stor i och för sig, vilket delvis beror på, att den lämnat över grövre skor till avdelningen för arbetskläder. Dessutom finns lagerrummet, som för övrigt står i direktförbindelse med alla avdelningarna vägg i vägg med skoavdelningen. Mellan skoavdelningen och herrkonfektionsavdelningen är två provrum med stors präktiga speglar inbyggda och i sistnämnda avdelning, som ligger närmast gatan, får kunden genast överblick över lagret. Kostymerna är upphängda i ställbara klädhängare och i montrer på golvet har man placerat gosskostymer. Ett trappsteg högre ligger herr- och damtrikå- samt konfektionsavdelningen, där skjortor och underkläder m. m. ligger prydligt uppradade på hyllor och diskar. Så småningom — troligen redan i år — kommer kunderna t. o. m. att kunna sitta och handla på något slags barstolar. En stor upplyst glasmonter kommer också att komplettera elegansen. Ännu ett trappsteg upp slutligen, ligger sport- och arbetsklädesavdelningen, där man kan få köpa allt vad man vill ha av kläder i grövre tyg samt som tidigare nämnts arbetsskor.
Hela 40 m. lång är skyltfönsterlängan, vilken liksom butiken i övrigt lyses upp med, lysämnesrör och skall få en stor neonskylt på fasaden. Stadsarkitekt K. Schollin har ritat hela byggnaden och köpmannaförbundets egen arkitekt inredningen. Inredningen är levererad från f:a Robert Ditzinger, Stockholm, och lys-ämnesrören från f:a Elektroholm, Stockholm. Monterat dem har däremot Elektrotjänst gjort, måleriarbetena är utförda av målerifirman Einar Lundgren, kassaapparaterna — sista skriket på området — har levererats av National Kassaregister och korkmattorna av Häggs möbleringsaffär. Personalen har naturligtvis relit ökas i affären. Så småningom hoppas man bli 9-10 personer mot 5 á 6 förut. Det behövs också folk, då alla avdelningar nu måste bevakas enskilt på grund av lokalens läge i trappstegsform.
Den gamla personalen hann emellertid med ett jättearbete, innan mängden av premiärblommor och första kunderna togs emot: Hela lagret flyttades grek – tiskt taget mellan lördagen och måndagen från gamla affären. Innan dess hade personalen dessutom arbetat så gott som natt och dag med förberedelserna och de lyckades. — En 35 år gammal affär har blivit ny.
Dress.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 11 December 1946
N:r 288

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *