Arbetsförmedlingen har fått utökade lokaler.

Tretton tjänstemän sysselsatta vid förmedling och länsarbetsnämnd.

Exteriör av Arbetsförmedlingens nya lokaler.

Länets arbetsförmedlingsanstalt har i dagarna kunnat inviga sina nya lokaler vid Hamngatan, där de förutvarande lokalerna under sommarens lopp blivit utvidgade. Den låga byggnad, där förmedlingen hittills residerat, har ökats på med en ny våning och därigenom kommit att erbjuda en betydligt mera välproportionerad bild mot de höga husen i bakgrunden. Den har också fått en ny inredning, så att arbetsförmedlingens och länsarbetsnämndens olika avdelningar, vilka nu sysselsätta icke mindre än sammanlagt tretton personer, kunnat flytta tillsammans under samma tak.
Det är en hastig utveckling, som denna institution kunnat prestera under de 32 år, som den ägt bestånd, varom också institutionens direktör, fröken Allie Korsell, erinrade vid invigningshögtidligheten. Under första tiden var arbetsförmedlingen sammankopplad med hushållningssällskapet, vars sekreterare samtidigt förestod denna förmedling. Redan på den tiden var nuvarande direktören med som biträde åt sin fader, sekreterare E. W. Korsell, och när de båda institutionerna. separerade från varandra

Dir. Allie Korsell i sitt arbetsrum.

år 1925, utsågs fröken Korsell till föreståndare. Den tiden var det gott om lokaler att välja på, då arbetsförmedlingen sökte sig egen härd, och man fastnade för en lokal i Adelsgatan 26. Där bodde den kvar i tio år, men sedan blev stugan för trång en stuga var det verkligen säger fröken Korsell, ty lägenheten var knappast kontorsmässig, vilket givetvis medförde svårigheter för arbetets bedrivande. Under åren 1925—34 var fröken Korsell ensam, men sistnämnda år fick hon ett biträde på kontoret, fröken Eva Söderling, numera fru Lindh.
Efterhand som rörelsen växte ut, måste också lokalfrågan på nytt ordnas. Disponent Ax. Johansson iordningsställde då de lokaler vid Hamngatan, som arbetsförmedlingen sedan dess disponerat, och år 1933 skedde inflyttningen. Men även dessa lokaler blevo snart otillräckliga. Sjömansförmedlingen inrymdes en tid i föreståndarens bostad, och sedan länsarbetsnämnden år 1940 kommit till stånd, ha lokaler måst anskaffas på olika håll i staden, och sådana ha varit förlagda såväl vid Södra Kyrkogatan som vid S:t Hansgatan.
Men kravet på samlade lokaler har gjort sig allt starkare gällande, och olägenheterna av :kontorslägenheter på olika ställen ha framträtt. Denna lokalfråga har som redan nämnts nu ordnats på det sättet, att byggnaden vid Hamngatan, vilken fastighet äges av bankdirektör Ad. Dahlbäck, konsul Nils Friberg och disponent Ax. Johansson, blivit tillbyggd och omändrad efter ritningar, som uppgjorts av bitr. länsarkitekten Arne Petterson. Statens arbetsmarknadskommission gav sitt tillstånd till arbetets igångsättande den 2 maj i år och byggnadsarbetet har utförts av byggnadsfirman Bror Eriksson härstädes.
Övriga entreprenörer ha varit för rörinstallationer och sanitetsanläggningar firman Vatten o. värme, för elektriska installationer Hj. Carlssons elektriska byrå, för målningsarbeten målaremästare Einar Lundgren och för gardiner m. m. Gust. Löfquists möbleringsaffär.
Vid invigningen frambar också direktör Korsell ett tack till länsarbetsnämndens ordförande, landshövding Nylander, för det outtröttliga arbete, som denne nedlagt för att få fram en lösning av denna lokalfråga.

Assistent Torsten Mohlin på ungdoms- och tjänstemannaavdelningen.

I sitt invigningstal gratulerade å sin sida landshövdingen arbetsförmedlingens energiska och uppskattade direktör och hennes stab av tjänstemän till den julklapp, som de erhållit i dessa nya lokaler. Han uttalade vidare ett tack till alla, som medverkat till de nya lokalernas tillkomst. Särskilt glad förklarade sig landshövdingen vara, att arbetsmarknadskommissionen tagit upp och gett sitt tillstånd till det utarbetade byggnadsförslagets genomförande, han tackade. vidare entreprenörerna för väl fullgjort arbete liksom arkitekten för hans planering av bygget, samt hoppades på fortsatt gott samarbete med hyresvärdarna, som här ha fått en bra hyresgäst. Han uttalade också sin tillfredsställelse över de ljusa och glada lokaler, som skapats, och sin varma förhoppning, att- dessa lokaler skulle ge tjänstemännen trevnad och arbetsglädje. Utvecklingen har gått snabbt och den ena avdelningen har upprättats efter den andra — säkerligen komma efterhand nya uppgifter att erbjuda sig.
Landshövdingen förklarade därefter lokalerna invigda för sitt ändamål.
Det är också moderna och trevliga lokaler, som nu stå till förfogande för de olika expeditioner, som sortera under arbetsförmedlingen och länsarbetsnämnden. Till den nedre bottnen äro förlagda den manliga avdelningen med väntrum och expeditioner samt-därjämte ungdoms- och tjänstemannaförmedlingarna, som ha gemensam expedition och gemensamt väntram. Den sistnämnda avdelningen förestås av assistent Torsten Molin med fru Eva Schollin som biträde och den manliga avdelningen av assistent Ivar Söderlund. Skrivbiträde vid länsarbetsnämnden är fröken Britta Gunnarsson.

Manliga expeditionen med assist enterna Ivar Söderdahl till
höger och Sven-Otto Österdahl t. v.
Kvinnliga expeditionen med fru Eva Lindh vid skrivbordet.

I andra våningen har direktören, fröken Allie Korsell, sitt expeditionsrum, vidare förste assistenten Lennart Rööser och assistent S. O. Söderdahl, Utlänningsavdelningen förestås av assistent Holger Carlesäter, som f: n.
sköter förbindelserna med ett par hundra utlänningar, som äro utplacerade på Gotland, och som biträde där tjänstgör hr Lars-Olof Widegren. Den kvinnliga avdelningen förestås av fru Eva Lindh. Befattningen som redogörare, varmed följer ansvar för kassaavdelningen, innehas av fru Elsa Lagerqvist och slutligen tjänstgör i telefonväxeln fröken Astrid Pettersson. Sammanlagt arbeta här som sagt 13 tjänstemän i olika grader.
Det är alltså ett helt litet ämbetsverk, som vuxit upp här nere vid Hamngatan, och gör man en jämförelse med organisationens omfattning bara för ett tiotal år sedan, har utvecklingen verkligen varit synnerligen expansiv. Men så är ju också arbetsmarknaden ett område, där en statlig centraldirigering under kristidens tryck fått sättas igång i större utsträckning än på snart sagt något annat område. Det nuvarande läget och vissa statliga åtgärder lär väl också komma att motivera förlängda ingripanden, när det gäller en s. k. planhushållning på arbetsmarknaden med upprätthållande av arbetsmarknadskommission och länsarbetsnämnder. Dessa ha som bekant icke blott till uppgift att anskaffa arbetskraft till behövande arbetsområden, utan också att förflytta arbetskraft från arbetsområden, som kunna anses mindre angelägna, till andra ur statlig synpunkt viktigare arbetsfält.
Det lär alltså icke finnas stora utsikter, att denna organisation till arbetsmarknadens reglering alltför snart kan nedskäras till en förutvarande fredsmässig omfattning.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 28 December 1946
N:r 301

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *