Striderna vid ryska fronten bölja fram och tillbaka.

Tyska anfallen stöta överallt på hårt motstånd.
Moskva. (TT.) Reuters specialkorrespondent Harold King telegraferar:
Efter att ha lidit ett avgörande nederlag i norra delen av Kurskutbuktningen fortsätta marskalk von Kluges trupper att göra de största ansträngningar för att utvidga kilen i Bjelgorodområdet i riktning mot Kursk. Resultatet av det senaste dygnets strider har emellertid varit magert. De tyska stridsvagnarna gjorde framstötar åt alla håll i så många avsnitt som möjligt för att söka efter svaga punkter, men de stötte överallt på kraftigt motstånd.
Det räckte för övrigt inte med att pansarstyrkorna hejdades, utan röda armén gjorde på flera punkter häftiga motanfall. De våldsamma striderna böljade fram och tillbaka hela tisdagen och många orter bytte innehavare två gånger.

Tyskarna anfalla icke nu vid Orel och Kursk.
Moskva, 15 juli. (TT från Reuter.) Under onsdagen fortsatte ryssarna att bekämpa fiendens stridsvagnar och infanteri. I OrelKursk-riktnihgen försökte fienden icke göra några anfall. I Bjelgorodavsnittet blev under onsdagens strider mer än 100 tyska stridsvagnar förstörda. 47 tyska plan skötos ned. Enligt kontrollerade uppgifter förstördes på tisdagen 158 tyska flygplan, icke 13 som tidigare meddelats.

Tyskarna måste åter vika vid Bjelgorod.
London, 15 juli. (TT från Reuter.) Reuters specialkorrespondent i Moskva telegraferar: Slaget om Kurskfickan har de senaste 24 timmarna tagit en dramatisk vändning. Tyskarna ha måst överge sina försök att bryta igenom de ryska ställningarha norr om Kursk och derasförnyade häftiga anfall söder ut i Bjelgorodområdet ha icke blott med kraft slagits tillbaka utan fienden har också fördrivits från flera samhällen genom ryska motstötar. Detta är andra gången under denna vecka som ryssarna kunnat återta förlorat territorium.

Striderna gå i tysk favör, säger Berlin.
Berlin. (STB.) Morgonens rapporter från östfronten tyda på att den förbittrade kampen går i tysk favör, men att det ryska motståndet ökar. Materielförslitningen på båda sidor måste vara enorm.
Det tyska flyget utdelar hårda slag mot de bakre ryska etapplinjerna och en rapport talar om 8 fullastade järnvägståg, som satts ur spel. Hårda strider ha enligt en annan rapport stått om huvudbanan mellan Kursk och Bjelgorod, som delvis förstörts.
Som ett belägg för ryssarnas beträngda läge vid Bjelgorod återger den tyska pressen idag en dagorder som utfärdats av den ryska ledningen, och i vilken det heter att det för varje man gäller att kämpa till sista blodsdroppen eller stupa.

Tyskt medel mot landminor.
Berlin. (STB.) På officiellt håll i Berlin meddelas idag, att för första gången ett nytt vapen för oskadliggörande av landminor kommit till användning vid Kurskslaget. Det nya vapnet skall vara mycket effektivt och det uppges, att under fyra dagar inte mindre än 6,000 landminor oskadliggjorts. Man betonar på tyskt håll, att ett snabbt oskadliggörande av landminorna är en förutsättning för genomförandet av större pansarslag.

Förräderiprocess från Krasnodar.
London, 15 juli. (TT från Reuter.) Moskvaradion meddelar att en process i dag inleddes mot tio ryska män och en kvinna, vilka anklagas för högförräderi i samband med Gestapos verksamhet i Krasnodar under den tyska ockupationen av staden.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 15 juli 1943
N:r 159

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *