Slite

Fullt hus på scoutfesten.
Slite Scoutkår hade på onsdagen anordnat en synnerligen lyckad fest på biograflokalen. Den som inte varit omtänksam nog att redan på förhand försäkra sig om biljett, fick vackert vända om hem med den trösten att programmet skulle ges ännu en gång —nästkommande måndag.
Festen inleddes med en scoutsång, varefter kyrkoherde And. Wernberg besteg podiet och i ett hälsningsanförande erinrade om att Slite Scoutkår, som bildades den 29 febr. 1940 och således i dagarna fyller sina tre år, redan kunnat glädja sig åt en mycket snabb utveckling. Den omfattar f. n. ett 70-tal scouter och vargungar. Men lokalfrågan har vållat stora bekymmer, då man hittills varit hänvisad till folkskolans korridorer. Och så har planer och förhoppningar på möjligheten att anskaffa en egen stuga småningom vuxit fram. För att skaffa medel härtill hade denna fest anordnats. Sliteborna hade också genom frikostiga gåvor och på annat sätt visat sin förståelse för saken. Med Slite Flickscoutkår, som bildades först i fjol, skulle kvällens behållning delas lika. Efter att till sist ha beklagat, att så många måst vägras inträde på grund av platsbrist, hälsade talaren alla välkomna och riktade sig därvid särskilt till kvällens huvudtalare biskop T. Ysander.
”När jag står här som scout bland scouter, vill jag rikta mig till dem, som ännu besitta det rätta pojklynnet”, började biskopen sitt fängslande och med stort intresse avlyssnade föredrag, som kryddades med en del upplevelser och minnen från från egna tidigare levnadsår. I fortsättningen koncentrerade biskopen sitt anförande kring semiternas lösenord ”Var redo”. Till denna andliga spänst höra tre ting: vakenhet, självdisciplin och träning. En bra karl behöver ej blott starka nävar utan även en god ryggrad för att kunna förverkliga sina goda föresatser. Självdisciplin är nödvändig för den, som vill bli sin egen herre. Hövlighet och artighet ge en andlig vinning på ett andligt plan. I scouternas redobogenhet ingår också ordet renhårighet. Till sist ville biskopen som symbol för tapperhet och tjänande uppställa en f. d. slitebo och herde i denna församling, vilken i ett främmande land tappert kämpat mot rasande bränder efter fientliga bombflottors anfall för att skydda sin kyrka eller talat tröstens ord till lidande människor utan hänsyn till olikhet i trosuppfattning.
Efter föredraget, som mottogs med varmt bifall, följde ett underhållningsprogram, i vilket ingick ett flertal smärre sketcher samt sånger och musik, allt utfört av scouterna själva, vilkas prestationer livligt belönades med applåder.
Till sist frambar kyrkoherde Wernberg scouternas tack till alla frikostiga givare och främst till biskop Ysander för dennes värdefulla medverkan, varefter som avslutning sjöngs scoutsången.

Nykterhetsnämnden
framhåller i sin nu avgivna berättelse för år 1942, att nykterhetstillståndet inom köpingen i jämförelse med närmast föregående år synes ha förbättrats, i vad det gäller antalet avdömda fylleriförseelser, vilka nedgått från 21 till 8. Dock gör sig onykterheten alltjämt märkbar särskilt bland ungdom, som saknar motböcker, samt besökande sjömän. Liksom tidigare har polismyndigheten i stor omfattning måst ingripa mot berusade personer. Berusningen, säger nämnden, torde till stor del härröra från restaurangbesök. I stort sett anser därför nämnden nykterhetstillståndet som oförändrat. Ordningen vid nöjesplatserna inom köpingen har dock varit god.
Enligt nämndens uppfattning skulle förhållandena förbättras, om utskänkningskvantiteten minskades till 2/3 av den nuvarande.
Nämnden har behandlat 16 motboksärenden, varvid anmärkning i nykterhetshänseende förekommit i 3 fall. 8 personer ha erhållit nykterhetsintyg för erhållande av körkort. På grund av spritmissbruk ha 5 personer varit föremål för nämndens ingripande, vilket lett till att 2 personer erhållit varning varjämte en blivit såväl varnad som avstängd. Antalet fylleriförseelser har uppgått till 8.
I statsanslag har nämnden erhållit 100 kr., varjämte köpingen bidragit med 75: 35 kr.

Vid bastun i Othem
har badfrekvensen under föregående år ökat, framgår av nu föreliggande rapport. Med uppehåll för tiden mitten av juni till slutet av augusti har bastun hållits öppen under 42 baddagar, varunder serverats sammanlagt 1,868 bad, varav 920 för vuxna (män: 545 och kvinnor: 375) och 948 för skolbarn. Männen synas således ha utnyttjat badmöjligheterna flitigare än kvinnorna. 32 karbad ha serverats, varav damerna begagnat sig i 26 fall och männen i endast 6 fall. De senare ha tydligen föredragit bastubad, som betalats med 25 öre, medan karbadet kostat det dubbla, vilket trots detta är mycket billigt. Ungdom under 16 år ha haft fria bad.
Inkomster och utgifter balansera på en summa av 1,003 kr. med en brist på 765 kr. Den uppkomna bristen beror huvudsakligen på de omfattande reparationer, som måst företagas, sedan föregående års stränga vinter förstör en del av anläggningen. Varje bad har i genomsnitt kostat 54 öre, varvid inkomsten uppgått till 13 öre, varför en brist på 41 öre uppstått för varje bad.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 25 februari 1943
N:r 46

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *