Medborgarskolans studiekonferens.

Nya krafttag och nya uppslag för studieverksamheten.
Under lördagen och söndagen anordnades distriktsstudiedagar med ombud från de lokalavdelningar som Studieförbundet Medborgarskolan bildat på Gotland. Förhandlingarna höllos på Gamla Borgmästargården i Visby och bevistades av ett 20-tal ombud, huvudsakligen studieledare eller blivande sådana i de till förbundet anslutna föreningarna.
Som kursledare medverkade Medborgarskolans studierektor Henry Jarild från Gimo, vilken i en serie utmärkta föreläsningar behandlade aktuella studiefrågor och gav många värdefulla tips åt studiecirkelledarna. Diskussionen mellan föredragen var också livlig och flera intressanta förslag till nya former för studiearbetet lades fram och diskuterades. Ett ämne som kommer att behandlas av flera föreningar i höst är föreningskunskapen och vidare kommer man också att utnyttja studieförbundets korrespondenskurs i kommunalkunskap på andra håll. På söndagen bedrevos även praktiska övningar bland kursdeltagarna.
Under lördagskvällen samlades Föreningen Gimokamraterna på Gotland till en kamratträff på Borgmästaregården, varvid även konferensdeltagarna voro med. Vid de förhandlingar som därvid fördes bestämdes det att den insamling som pågått för inredandet av ett Gotlandsrum på Gimo skall avslutas den 1 december, då listorna indragas och redovisas.
Rektor Jarild höll senare ett utomordentligt fängslande föredrag om vad Gimoskolan är och vad den betyder för vårt lands konservativt sinnade ungdom. I programmet ingick också visning av en studiefilm, allsång, kaffeservering och folklekar och samvaron var så glad och trivsam att man inte visste ordet av förrän man var inne på söndagstimmarna.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 13 september 1943
N:r 210

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *