Kyrklig ungdomsdag i Klinte.

Kyndelsmässodagen firades även i år enligt mer än tioårig tradition av den kyrkliga ungdomen i Klinte och Fröjel med en ungdomshögtid. Icke mindre än omkring 200 unga samlades då i Klinte kyrka och kyrkskola tills. k. ungdomsdag. Huvudparten var givetvis ungdom från pastoratet, men från ungdomskretsarna i grannpastoraten Sanda, Hejde och Eksta, till vilka inbjudan om deltagande utgått, hade också en rätt stor skara kommit tillstädes.
Dagen inleddes med ungdomsgudstjänst i Klinte kyrka, där Kyndelsmässoljusen1 brunno på altarbord och granar i koret. Från läktaren sjöngo unga röster: ”Nu ringer det samman i Sveriges land till högmässa i Guds kyrka”, och högmässa firades. Altartjänst och predikan förrättades av prosten G. Sjöberg, som i sin predikan med utgång från dagens båda texter talade till de unga om Jesus Kristus såsom en eld och ett ljus. Fröjels kyrkokör medverkade med tvenne vackra körsånger, men mest klingande blev den unisona psalmsången under de gamla tempelvalven. Gudstjänsten avslutades med hela psalmen 169, ”Fädernas kyrka”.
Från kyrkan begav man sig till kyrkskolan. Där hälsades ungdomsskaran välkomen av Josef Möllerström, Klinte. Ett kaffebord länsades på sina håvor, många unisona sånger ur ”Kyrklig sång” sjöngos med liv och lust och även här förhöjde kören högtiden med vackra sånger. Hr Hugo Broän visade en rad synnerligen vackra färgbilder, och 8 vitklädda flickor från Klinte framförde en stämnnigsfull tablå med sång och tända ljus. En avslutande betraktelse i anslutning till helgdagens karaktär hölls av kyrkoherde F. Thuresson.
Det var en i allo vacker högtid, fylld av allvar och ungdomsglädje.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 11 februari 1943
N:r 34

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *