Gotlands tillgång på bränntorv måste utnyttjas.

Bränsleförsörjningen kräver extra åtgärder.
Det alltmera bekymmersamma läget ifråga om bränsleförsörjningen kräver oundgängligen att alla tänkbara åtgärder vidtagas för att tillgodose behovet av bränsle till nästa vinter. Särskilt här på Gotland med dess begränsade skogstillgångar ha de senaste årens kraftiga avverkningar åstadkommit stora svårigheter att utan framtida men för skogsbestånden få fram tillräckliga kvantiteter ved. Import från fastlandet ställer sig mycket dyrbar och kan för övrigt stöta på andra svårigheter. Vi äro dock icke enbart hänvisade till skogarna, när det gäller att få fram bränsle här på ön. Vi ha även våra torvmossar.

Maskintorvtillverkning redan i fjol.
Redan förra sommaren sattes torvupptagningen i gång på allvar. Det var framför allt Slita Cement och Kalk A.-B. samt Gotlands Kraftverk som gemensamt hade maskin-torvtillverkning på Martebo myr. Visserligen var väderleken mycket ogynnsam med ideliga regn, men den kvantitet torv, som producerades, har ändock i vinter varit ett mycket värdefullt bränsletillskott för både industrier och enskilda. Till i vår står man ännu bättre rustad och förhoppningen är att Martebo myr skall bli vår största bränsleleverantör. I Stånga ha även arbeten börjat för en maskintorvtillverkning i sommar. Det är här Centralföreningen och Andelsmejeriet, som stå för rusthållet. Dessutom kommer förra sommarens torvkampanj att fortsättas i vår på åtskilliga andra håll.

Sticktorvtillverkning på småmossar.
Men även mindre torvmosseägare, som ej ha råd att anskaffa dyrbara maskiner torvupptagning större skala, kunna lämna ett värdefullt bidrag till bränsleförsörjningen genom sticktorvsupptagning. Ett sådant arbete kräver inga kostsamma redskap och kan utföras av ägaren själv och hans familj. Om man har en lämplig torvmosse så bör man i första hand ta upp sticktorv för eget behov. Därigenom kan ytterligare bränsle frigöras för andra ändamål, samtidigt som ägaren antingen slipper köpa bränsle eller också kan sälja mer ved från sin egen skog och därigenom få ökad inkomst från densamma. Även sådana konsumenter, som icke själva ha någon mosse kunna arrendera mark eller på annat sätt ordna med sticktorv. Det kan vara skönt i dessa tider att åtminstone ha en del av sitt bränslebehov säkrat till nästa vinter.

Särskilda torvmöten anordnas.
I syfte att intressera ägare till mindre mossar att sätta igång sticktorvtillverkning komma särskilda torvmöten att anordnas under nästa vecka och första dagarna i mars. Programmet för en sådan sammankomst upptar främst förevisning av en ljudfilm som speciellt behandlar sticktorvberedning, från uppgrävning till hemtransport av den färdiga varan. Därefter blir det tillfälle för den intresserade att framställa frågor om tillverkningen och hithörande problem till torvinstruktör Göte Bengtsson. Tid och plats för dessa torvmöten har framgått av tidigare annons. Bränslekontoret vill till sist vädja till alla ägare av lämpliga torvmossar — och sådana finns det fler av på Gotland än man kanske föreställer sig — att ägna en kväll åt denna filmförevisning samt i god tid planera för en sticktorvproduktion i vår och sommar till gagn både för sig själva och för hela länets bränsleförsörjning till nästa vinter.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 20 februari 1943
N:r 42

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *