Gabriel Jakobsson, Vamlingbo.

I går avled på Mariahemmet f. landstingsmannen och nämndemannen Gabriel Jakobsson, Bilds i Vamlingbo, efter en tids avtynande. Han har det senaste året för det mesta varit sängliggande och hade nu vårdats ungefär en månads tid på Mariahemmet. Han var 81 år gammal.
Med Gabriel Jakobsson har en odalman av den gamla stammen gått ur tiden. I sin krafts dagar var han en av sudrets stöttepelare då det gällde insatser i de offentliga värven, och många voro de förtroendeuppdrag som kommo på hans lott. Han var sålunda ledamot av landstinget åren 1907-17 och nämndeman i Södra häradsrätten ett flertal år, vidare kan erinras om, att han varit ordförande i kommunalstämman ett 30-tal år, ledamot i skolrådet, ordförande och huvudman i Vamlingbo sparbank, ordförande i valnämnden, ledamot av kyrkorådet och av kommunalnämnden, ledamot av taxerings-och inskrivningsnämnderna, godema n vid lantmäteriförrättningar samt ägodelningsrättsnämnd eman, styrelseledamot i Hoburgs hembygdsförening m. m.
Denna långa meritlista vittnar om att Gabriel Jakobsson var en mycket verksam man med en enastående arbetsförmåga. Som bevis på att hans förtjänstfulla arbete i kommunens och det allmännas tjänst också uppskattades hade han erhållit Patriotiska sällskapets guldmedalj i 5:e storleken.
För några år sedan råkade han ut för en cykelolycka, varvid han bröt ena benet och måste sedan tillbringa en längre tid i overksamhet. Trots att hans rörelseförmåga efter denna händelse blev åtskilligt nedsatt behöll han sitt glada och goda humör, och det förtjänar framhållas, att han vid den för ett par år sedan hållna invigningshögtiden av minnesstenen från Hoburgs kompani var en av de få kvarlevande veteranerna från den tid, då exercisplatsen var förlagd där nere och då han tjänstgjorde vid kompaniet såsom sergeant.
Gabriel Jakobsson efterlämnar minnet av en gammal hedersman, och närmast sörjande vid hans bår stå maka och tvenne barn, sonen Lars, som övertagit fädernegården, samt en dotter, gift med folkskollärare Axel Hej denberg i Fole.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 2 september 1943
N:r 201

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *