Från våra Gotländska Bygder. Hogrän.

HOGRÄN.
Rödakorskretsen i Hogrän hade i söndags årsmöte i missionshuset. Sedan sången ”Bevara Gud vårt fosterland” sjungits, hälsade kretsens ordförande, pastor Herbert Nordanås, kretsens medlemmar välkomna till första årsmötet. Kretsen bildades i februari och vid starten anslöt sig 100 medlemmar i kretsen och har till årsmötet ökat med 10. Sommarfest hölls i den kände Abessinienläkaren dr Nyström höll ett inressant föredrag om sjukvården i kriget mellan Italien och Abessinien och civilvärnpliktiga medverkade med sång och musik. Arbetet under året har bestått i att ordna hemvärnets sjukvård och lägga upp förråd för detsamma samt ordna utlåningsförråd för kretsens egen räkning. Under året har hållits en sjukvårdskurs, i vilken 29 deltagare voro med. Kassan har balanserat på över 800 kr.
I styrelsen invaldes pastor Herbert Nordanås, folkskollärare David Hallgren, lantbr. K. J. Johansson, Tomsarve, och Martin Hellgren, Vallbys, samt fruarna Ruth Widkn, Vallbys, Gerda Larsson, Buters, Greta Malmström, Ålands, samt fröken Inga Larsson, Gervalds. Till revisorer valdes kamrer Gottfrid Larsson, Gervalds, och lantbr. Viktor Larsson, Buters, med Henning Widön, Vallbys, och Josef Malmström, Ålands, som ersättare. Som ombud till distriktet valdes fruarna Ruth Widkn, Vallbys, Gerda Larsson och Mia Hansson, Ruters, med pastor Nordanås, folkskollärare Hallgren och lantbr. K. J. Johansson, Tomsarve, som ersättare. Styrelsens förslag om tandvård för skolbarnen gav anledning till en stunds diskussion. Mötet lämnade frågan helt i styrelsens händer. Med några ord av ordföranden avslutades förhandlingarna, varefter landstingsman Johan Ahlsten, Alva, höll ett mycket uppmärksammat föredrag om sin resa i Finland sommaren 1941. Efter föredraget var samkväm anordnat och den trevliga samvaron avslutades med ”Du gamla, du fria”.

En serie välbesökta möten har under en tid av tre veckor GMU:s evangelist Artur Eriksson hållit i Hogrän och Roma. Eriksson, som är en mycket god sångare, har till tonerna av orgel, dragspel och gitarr sjungit en hel del gamla läsarsånger, som livligt uppskattats av åhörarna. Eriksson är dessutom en god talare och G. M. U. är att gratulera till förvärvet av den nye medarbetaren i predikantkåren. I Hogrän har även musikföreningen bidragit till att förhöja stämningen med .sin medverkan. I mötena har distriktets predikant, pastor Herbert Nordanås, deltagit. Evangelist Eriksson fortsätter denna vecka i missionshuset i Ljugarn.

Den av Hogräns kristliga ungdomsförening i samband med nyårsvakan startade insamlingen för Norge har inbringat 673 kronor, vilka medel genom Svenska missionsförbundets förmedlan ställas till den startade ”Norgehjälpens” förfogande.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 februari 1943
Nr: 32

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *