Från våra Gotländska bygder. Hamra.

HAMRA.
En trevlig rödakorsfest hölls i Hamra skola i onsdags den 3 febr. av Hamra rödakorskrets, som genom denna fest samlade in medel för skolbarnens tandvård. Den stora skolsalen var till trängsel fylld av folk. Sedan man unisont sjungit ”Vårt land, vårt land” höll ordföranden i rödakorskretsen, folkskollärare Axel Gislestam, ett sympatiskt hälsningsanförande och uttalade glädjen över det intresse, som visades för rödakorskretsens strävanden. Härefter sjöngo några skolbarn med sina mjuka vackra röster ”Hur härligt sången klingar på älskat moders’ mål …” av J. F. Hagfors.
Sedan följde ett med intresse åhört föredrag av pastor Thure Åberg från Vamlingbo över ämnet: ”Elsa Brändström — Sibiriens ängel”. Först berättade tal. något om Elsa Brändströms barn- och ungdomstid dels i Ryssland och dels i Sverige. Hon är nämligen född i dåvarande S:t Petersburg, där fadern då var militärattaché sedermera minister. När hon vid krigets utbrott befann sig i England skyndade hon hem och kom med knapp nöd över Finland till S:t Petersburg. När hon så fick se sjukhusen fyllas av sårade och bevittna de första fångtransporterna, då blev det henne klart, vilken uppgift som kallade henne. Först insamlade hon jämte en god vän, fru Heidenstam, medel bland svenskarna i S:t Petersburg och sände gåvor till de många tusen krigsfångarna i Sibirien, som ledo brist på det allra väsentligaste och hade svåra umbäranden att utstå. Ar 1915 reste hon själv jämte nämnda vän till Sibirien, där de usla krigsfångebarackerna blevo som omskapade genom det personliga arbete hon och hennes medhjälpare utförde.
Faror och motgångar mötte hon men krigsfångarnas kärlek vann hon i en sällspord grad och hon blev för dem den ängel som kom med sol och tröst och hjälpte dem i sjukdom och nöd. Hon tog sig ock an deras sak och verkade modigt och uthålligt för deras befrielse, och hon intalade fångarna mod att hålla ut. Hennes verk i kärlek och självuppoffring får ett vackert uttryck i faderns ord: ”Elsa går Guds vägar”. Hon väckte hela världens samvete och medkänsla för de stackars krigsfångarna.
Föredraget belönades med varma applåder och folkskollärare Gislestam framförde åhörarnas tack till pastor Åberg. Efter föredraget sjöngo skolbarnen ”Hell dig vår fana, korsfana blå”. Så följde en trevlig sagopjäs ”Kungen, mjölnaren och mjölnarens Pålle”. Det var hurtighet och liv över spelet och alla skördade också en väldig applåd för sitt uppträdande.
Så följde åter sång av barnen, som sjöngo ”Jag älskar var fur i skogen” av A. P. Möller och så samlades man kring ett festligt kaffebord.
En damkör under ledning av fru Gerd Gislestam sjöng ”Slumrande toner” och fick även mottaga en tacksam applåd.
Så hölls paketauktion och det lär vara sällan som en auktion går så friskt ’ undan och priserna bli så goda som vid denna fest, där man tydligen ville visa sitt intresse. Men så kunde också den humoristiske auktionisten, folkskoll. Gislestam, locka publiken med sig. Efter auktionen avtackade hr Gislestam alla som medverkat och varit med och till sist sjöngs en sång.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 6 februari 1943
N:r 30

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *