En gammal manbyggnad i Garda.

Amanuens Gunnar Svanström har i samband med pågående restaurering av manbyggnaden vid lantbrukare Konrad Löfgrens gård vid Autsarve i Garda socken gjort en byggnadshistorisk undersökning av denna byggnad.
Huset är i två våningar. Av uppmätning av bottenvåningen framgår att murtjockleken i husets norra del är avsevärt större än i den övriga. Detta och ett skåp där av omisskännligt medeltida ursprung visar, att detta är husets äldsta parti. I byggnadens båda hörn mot söder finnas hörnstenar av kalksten, och man hade väntat likadana i hörnen mot norr. Så var ej fallet, och det finns därför skäl antaga, att huset förr sträckt sig längre mot norr. Härför talar också en i norra gaveln påträffad igenmurad dörröppning, täckt med en vinkelbåge. I ovanvåningen fanns intet medeltida murverk.
Husets byggnadshistoria sammanfattas sålunda. Det äldsta huset tillkom under medeltiden och är endast delvis bevarat. Det kan ha förstörts genom yttre åverkan, och det kvarvarande partiet utgör sannolikt endast dess mellersta del. Denna del har satts i stånd på så sätt, att en tidigare innervägg bildat gavel mot norr och långmurarna fbrlängts mot söder. Längre fram i tiden tillades vardagsstuga.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 2 juli 1943
N:r 148

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *