En eldsolycka på lördagen.

Villa i Etelhem nedbrunnen.
lördagseftermiddag utbröt eld i en villa i Etelhem tillhörig skräddarmäst. Wilh. Edvall, Tänglings, vilken nedbrann till grunden, varvid också så gott som allt lösöre blev lågornas rov.
Hr Edvall, som bebodde villan tillsammans med sin hushållerska, hade vid 11-tiden begivit sig till en gård i socknen, där tröskningsarbete pågick, och en stund senare hade även hushållerskan begivit sig dit. Vid 5-tiden kom hushållerskan först hem. Hon märkte intet ovanligt så länge hon var utom huset, men när hon öppnade dörren trängde en kraftig rök emot henne. Hon stängde genast dörren och sprang till en granngård för att pr telefon alarmera folk. Den första som kom var en granne, vilken medtagit en kolsyrespruta. När han kom sprängdes en fönsterruta till skrädderiverkstaden, och det var alltså tydligt att eldhärden var där. Genom fönsterrutan angreps nu elden med sprutan, och ’ man lyckades kraftigt nedkämpa den, men så tog innehållet slut. Hade man genast haft en annan till hands är det möjligt att elden på detta stadium skulle kunnat bekämpas, men medan man skulle skaffa en ny, fick den ny fart och huset stod icke att rädda utan nedbrann till grunden.
Även större delen av lösöret blev lågornas rov. Det var endast något av vad som fanns i hallen och ett intilliggande rum, som man lyckades få ut. Bland det brunna var även alla Edvalls och hans hushållerskas kläder utom vad de för tillfället hade på sig. Även ett par, tre kostymer, som voro under arbete, brunno upp.
Hur elden uppkommit kan ej med säkerhet fastställas, men troligen rör det sig om ett bortglömt elektriskt strykjärn. De båda kunna icke påminna sig att de under dagen använt strykjärnet, men vissa omständigheter tyda på att det ändå skulle vara detta som är orsaken.
Det brunna är försäkrat i Gotlands södra här brandstodsförening, fastigheten till 6,500 kr. och det brunna lösöret till cirka 1,400 kr. Försäkringsvärdet får betecknas som synnerligen lågt, varför hr Edvall, som är över 70 år, gör et kännbar förlust.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 13 september 1943
N:r 210

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *