Eldsvåda vid hampfabriken.

Lager av avfall antändes – skador för ett par tusen kr.
Vid halvtretiden i går middags upptäckte kontorspersonalen vid hampfabriken, att eld och rök trängde ut från nordvästra hörnet av den gamla torvladan inne på fabriksområdet, vilken byggnad f n användes som upplag för avfall från hampberedningen.
Brandkåren alarmerades kl. 2,40, och samtidigt satte fabrikens egen personal i gång med släckning bl a med tillhjälp av en motorspruta. Även artillerikårens brandkontingent anlände till platsen. Elden hade som nämnts uppstått i en stack hampavfall i det ovannämnda hörnet av ladan, där dessutom en mindre stack hampa förvarades. Till denna hann dock elden aldrig fram. Rökutvecklingen var synnerligen besvärlig, varför brandmännen måste använda rökmasker under arbetet med att dels skyffla ut och dels lämpa om den antända stacken. Den omedelbara faran för eldens spridning var snart avvärjd, men släckningsmanskapet kunde dock icke återvända förrän vid halvsextiden, då man också lämnade kvar en del slagar o d att ha till hands ifall elden åter skulle blossa upp.
Polisutredningen har givit vid handen, att ingen person under dagen uppehållit sig i skjulet, varför elden tydligen uppkommit genom att en sten eller en järnbit kommit in i den plåttrumma genom vilken hampavfallet medelst en fläktanordning från fabriken blåses in i ladan, samt förorsakat gnistbildning. Avfallet är givetvis ytterligt lättantändligt.
Under branden skadades bl a en del av takstolarna till byggnaden, som i övrigt är uppförd av betong under plåttak, varjämte elden slog ut genom en glugg på norra gaveln, varvid en där befintlig byggnadsställning fattade eld och delvis förstördes. Dessutom rasade en fläktanordning, som använts för utblåsning av dammet i lokalen, ned i golvet och blev något skadad. Branden förorsakade givetvis också en tids driftsavbrott, varför den totala ekonomiska förlusten kan uppskattas till omkring 2,000 kr.

Gotlands Allehanda
Osdagen den 14 juli 1943
N:r 158

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *