Brandväsendet under år 1942.

Årsberättelse över köpingens brandkårer ha nu upprättats av brandchefen lotsförman K. A. Dahlbeck.
Enligt densamma har köpingen numera tre brandkårer, vilka i händelse av behov intimt samarbeta. Äldst är borgarbrandkåren, vilken vid årsskiftet bestod av 32 man förutom befäl. Luft-skyddsbrandkåren räknade vid samma tidpunkt 24 man jämte befäl. Som en tredje brandkår får räknas det manskap, som inregistrerats för skogsbrandsläckning, och som omfattar ej mindre än 135 man. Brandsläckningsmaterielen är enligt luftskyddsinspektionens föreskrifter uppdelade på tre stationer.
På grund av anbefalld sparsamhet med drivmedel ha endast 4 övningar hållits under sista året. Den första övningen hölls i maj och var huvudsakligen avsedd för borgarbrandkåren. Den 20 augusti gällde det luftskyddsbrandkåren, och den 22 i samma månad var det skogsbrandövning. Då denna sistnämnda med hänsyn till sättet för alarmering var den första i sitt slag inom köpingen, lämnas här en kort redogörelse för densamma.
Övningen gällde de skogsbrandsläckningsskyldiga inom köpingens övre del. Förutsättningen var, att eld utbrutit i Prästhagen vid Othems kors. Elden observerades av kyrkoherden, som omedelbart satte sig i förbindelse med Othems telefonväxel, varifrån enligt föreliggande plan uppringdes brandfogde, vice d:o, förman och uppbådare. Larmet gavs kl. 18, och 10 min. senare voro förmän och ett 20-tal släcknings-skyldiga på platsen. Samtidigt utryckte även 8 man av borgarbrandkåren med motorspruta, skumsläckare och diverse andra redskap. Kl. 18,45 företogs upprop, och därvid visade det sig, att 94 man av de 135 släckningsskyldiga infunnit sig. Övningen gav således belägg för att inkallelsesättet genom såväl telefon som uppbådare fungerat väl.
Någon nyanskaffning för brandväsendets behov har ej under året förekommit, endast några moderna slangklämmare ha inköpts. I övrigt ha motorsprutorna varit föremål för översyn och smärre reparationer företagits. Även övriga materiel har ägnats nödig tillsyn.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 25 januari 1943
N:r 19

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *