Barnförlamningens gåta inför sin lösning.

Teori att råttor sprida smittan.
Under den rådande barnförlamnings-epidemien i Mariestadstrakten har förekommit fall som anses styrka att råttorna äro smittospridare. Bl. a. har man iakttagit en råtta, som syntes lida av förlamning. Råttan fångades levande och efter överenskommelse med docent G. Olin vid statens bakteriologiska laboratorium sändes den dit för undersökning.
Vid undersökningen på anstalten visade det sig emellertid att det fanns en fullt naturlig förklaring till råttans förlamning. Docent Olin, som företog undersökningen upptäckte nämligen en varinflammation i ryggmärgen och det var denna som orsakat förlamningen.
Det händer då och då, att vi får in förlamade djur till undersökning, säger docent Olin vid ett samtal med N. D. A., men hittills har åtminstone inte jag träffat på något fall, där det har varit fråga om barnförlamning. Men man bör alltid ha ögonen öppna, för det kan ju hända att ett djur bär barnförlamnings-bakterier.
Vad beträffar de erfarenheter man har från Amerika, att råttor – eller kanske rättare möss – kan sprida barnförlamning, kan jag tala om att det hos möss brukar förekomma en barnförlamningsliknande epidemi, som dock inte alls är identisk med den verkliga barnförlamningen.
Men jag tror vi är smittokällen på spåren. Det börjar dra i hop sig, kan man säga, och det dröjer säkert inte länge förrän vi har kommit underfund med sjukdomen.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 28 september 1943
N:r 223

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *