Drotten hit igår – Hansa fast.

Ingen båtlägenhet i dag.
Det gick bra för Drotten igår och ångaren var inne här redan kl. 16,30 efter en resa som dock tagit nästan fyra dygn för de passagerare, som reste från Stockholm på lördagskvällen och tre dygn för dem som lämnade Stockholm först på söndagens afton. Men att färden tagit så lång tid är varken ångbåtsbolagets eller fartygets fel, man har gjort vad man kunnat och icke lämnat någon möjlighet oförsökt.
Detsamma kan sägas om Hansa, som idag alltjämt ligger fast i isen c:a 21 sjömil syd om Landsort, där ett tiotal andra båtar också invänta isbrytarehjälp. Angaren Visby kvarligger i Nynäshamn.
Isbrytaren II anlände i natt till Oxelösund med tre fartyg, två svenska och ett tyskt — de första fartyg som på en vecka kommit in i denna farled. Statsisbrytaren Atle konvojerar 17 fartyg utanför Hävringe vid inloppet till Norrköpingsleden och Oxelösund — förmodligen är det en del av dessa båtar som ligga i närheten av Hansa. Enligt en uppgift har Ymer på annat håll en minst lika stor samling fartyg att assistera.
I Öresund ha färjorna svårt att taga sig fram och sjöfarten mellan Köpenhamn och Bornholm har stoppat. Man förbereder nu trafik till Bornholm via Ystad som i fjol. Vid Ölands södra udde ligger fast is. Oskarshamn är stängt för is.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 29 Januari 1942
N:r 23

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *